РУСИЈА ПОРУЧИЛА У УН: Не можете претити и условљавати оне којима помажете

RUSIJA PORUČILA U UN: Ne možete pretiti i uslovljavati one kojima pomažete

23 aprila 2020

Ukrajina je blokirala u UN rusku rezoluciju o ublažavanju sankcija u vreme pandemije virusa korona. Rusija u ovome vidi politizaciju situacije, istakavši da ne treba istovremeno i pomagati i „stezati omču oko vrata“ onima kojima se pomaže.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je blokadu rezolucije objasnio time da ona, navodno, ponavlja suštinu dokumenta, koji su predložile SAD, zemlje EU i niz drugih država, a koji je odbačen početkom ovog meseca.Kuleba je izjavio da je tekst dokumenta izmenjen, ali da je suština ista, i optužio je Rusiju za pokušaj manipulacije. On je obećao da će se slične ruske rezolucije blokirati i u budućnosti.

Međutim, stalno predstavništvo Rusije pri UN smatra da su zemlje se koje nisu podržale rusku rezoluciju o borbi protiv epidemije virusa korona u Generalnoj skupštini UN-a pokazale politizovani pristup. U ruskoj rezoluciji predloženo je da se odustane od jednostranih sakcija, koje su uvedene mimo odobrenja UN-a. To bi omogućilo da sve zemlje imaju pristup lekovima i hrani tokom pandemije.

Kako se navodi, grupa zapadnih zemalja i država koje su ih podržale, 22. aprila su sprečile usvajanje nacrta Deklaracije UN o solidarnosti u borbi protiv virusa korona.

„Mi smo pre svega reagovali na apele tih zemalja, koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima u borbi protiv bolesti zbog ograničavajućih mera, koje su uvedene protiv njih“, navodi se u saopštenju ruske strane.

U nacrtu rezolucije bilo je govora i o povećanju proizvodnje lekova i njihovoj pristupačnosti, o neophodnosti pružanja pomoći ugroženim zemljama od strane međunarodnih finansijskih institucija. Rezolucija je osuđivala demonstriranje rasizma i ksenofobije u kontekstu borbe protiv bolesti.

„Oni koji su odlučili da blokiraju odobravanje tog dokumenta u Generalnoj skupštini potvrdili su da ne žele da odustanu od politizovanih pristupa, fobija i interesa uskih grupa. Jasno su pokazali da njihovi pozivi na solidarnost i pomoć zemljama sa ograničenim resursima u borbi protiv virusa korona nisu ništa do propaganda“, saopštile su ruske diplomate, istakavši da ne treba istovremeno i pomagati i „pritezati omču oko vrata“ onima kojima se pomaže.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Opet se Rusija upušta u kurvarluk sa Ujedinjenim Nacijama. Kao da ne zna da su UN neprijateljska organizacija. Opravdanje je samo ako je Rusija htela (i uspela) da kompromituje ovu svetsku „organizaciju“. Ali na žalost, lakmusov papir je obojio i Rusijinog brata, koji joj „ispod skuta pije rujno vino“. Belorusiju. I nama medijumskim potrošačima bude očigledno da su i Belorusiju okupirali sorošoidi. Ili započeli okupaciju, jer se fol Lukašenko još drži rodoljubivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *