РУСИЈА ПОРУЧУЈЕ САД И НАТО: Наш одговор ће бити жесток!

RUSIJA PORUČUJE SAD I NATO: Naš odgovor će biti žestok!

19 juna 2015

0 Russia 23Rusko Ministarstvo odbrane je obećalo “adekvatan odgovor” ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi, javile su ruske agencije.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše medijske izveštaje po kojima bi SAD mogle da instaliraju tešku vojnu tehniku u bazama u baltičkim zemljama Litvaniji, Letoniji i Estoniji, kao i u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

– Kada bude (zvaničnog saopštenja), tada ćemo komentarisati. Nikakvih izjava SAD na tom planu nije bilo, zato nemam šta da kažem – rekao je Peskov, a prenosi Tas.

Putinov portparol je takođe odrično odgovorio na pitanje da li je tokom vikenda iz ruske predsedničke administracije vođen razgovor o tome s kolegama iz SAD.

– Ne, u subotu smo bili u Bakuu, bavili smo se drugim pitanjima, a u nedelju smo odmarali – naveo je Peskov.

Agencija Interfaks prenela je, pak, izjavu koordinatora uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane Jurija Jakubova da će Rusija moći adekvatno da odgovori na raspoređivanje tenkova, artiljerijskih sistema i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Evrope i Baltika.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo “najagresivniji potez Pentagona i NATO od vremena Hladnog rata iz prošlog veka”, a “Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu”.

– U prvom redu, biće ojačana grupa vojske duž cele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj obalsti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sistemima ‘Iskander’, značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, i tako dalje – rekao je Jakubov.

Ruski general je podvukao da je Rusija istupila iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE) i da prilikom sprovođenja uzvratnih mera ne bi bila ograničena, kao što je to ranije bilo, brojnim stanjem tenkova, aviona i artiljerijskih sistema u pograničnim rejonima.

Tas je preneo izjavu predstavnika sekretarijata za odbranu SAD Stiva Vorena da Pentagon još nije doneo nikakvu konačnu odluku o razmeštanju teške vojne tehnike u Evropi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *