RUSIJA: Posedujemo dokaze da su Ukrajinci oborili malezijski avion

RUSIJA: Posedujemo dokaze da su Ukrajinci oborili malezijski avion

24 децембра 2014

ukraine-plane-malaysian-russia.siIstražni organi raspolažu dokazima da je jedan ukrajinski borbeni avion imao ulogu u obaranju malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je portparol Ruskog istražnog komiteta (SK) Vladimir Markin.

On je za rusku agenciju Tas s rekao da su do te informacije došli pošto su se istražitelji juče sastali sa jednim ukrajinskim vojnikom, koji je napustio svoju vojnu jedinicu i prešao granicu sa Ukrajinom.

Dokazi kojima raspolaže taj vojnik, a koji sada ima status svedoka, ukazuju na to da je ukrajinski lovac „suhoj Su-25“, kojim je upravljao pilot Vološin, oborio „boing“ malezijske aviokompanije „Malezija erlajns“, koji se srušio u julu sa 298 putnika i članova posade, rekao je Markin.

Ukrajinski avion je poleteo sa uzletišta na širem području grada Dnjepropetrovsk, na jugoistoku Ukrajine, izjavio je Markin, dodavši da je vojnik-svedok u vreme incidenta bio stacioniran na istom uzletištu.

Vojnik tvrdi da je lično video kako se u Vološinov lovac utovaruju rakete vazduh-vazduh tipa R-60, kojima avion Su-25 obično nije opremljen. Pored toga, vojnik je dodao da nije bilo potrebno da lovci budu opremljeni takvim raketama, budući da proruske snage na jugoistoku Ukrajine ne raspolažu avionima, naveo je Markin.

Svedok je rekao i da se „suhoj“ vratio u bazu bez raketa i da je on tom prilikom jasno čuo reči koje je pilot Vološin uputio jednom vojniku: „Avion se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.“

Činjenice i informacije koje je svedok izneo su uverile istražitelje u istinitost njegovog svedočenja, a to je potvrđeno i poligrafskim testiranjem, saopštio je Ruski istražni komitet.

Markin je dodao da je svedočenje vojnika veoma važno za istragu i da se poklapa da podacima koje su istražitelji dobili iz drugih izvora, a koji potvrđuju da je u vreme pada „boinga 777“ u blizini leteo i ukrajinski Su-25.

Ukrajinske vlasti i Zapad smatraju da su za pad aviona „Malezija erlajns“ odgovorne proruske snage na istoku Ukrajine.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u