РУСИЈА ПОСЛАЛА ЈАСАН СИГНАЛ ЗАПАДУ слањем генерала ШОЈГУА У БЕЛОРУСИЈУ

RUSIJA POSLALA JASAN SIGNAL ZAPADU slanjem generala ŠOJGUA U BELORUSIJU

19 septembra 2020

Moskva je jasno stavlja do znanja da neće dozvoliti uspostavljanje marionetskog režima u Belorusiji, a poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua još jednom to potvrđuje, smatra politički analitičar Sergej Markov.

Nakon jurišnih jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije, u Belorusiju je stigao i šef ruskog odbrambenog odeljenja Sergej Šojgu.Da bi se izbegle pogrešne interpretacije, čak i tokom razgovora ruskog lidera Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, rečeno je da savezničke države održavaju vojne vežbe Slovensko bratstvo 2020.

Međutim, na pozadini neprestanih pokušaja Zapada da u Minsku uredi „revoluciju u boji“, neki stručnjaci posetu ruskog ministra odbrane susednoj zemlji nazivaju veoma značajnim događajem.

Među onima koji u Šojguovom dolasku u Belorusiju vide spremnost Moskve da zaustavi bilo kakve pokušaje mešanja u unutrašnje političke procese ove države je i politikolog Sergej Markov.

„Ovo nije signal za Minsk, ovo je signal za Zapad da će Rusija stabilizovati situaciju u Belorusiji i neće mu dozvoliti da je podriva na bilo koji način“, rekao je ekspert i dodao da Sjedinjene Države i EU neće moći da sruše sadašnjeg šefa države i postave u Belorusiji njihove marionete.

Markov kolega Bogdan Bezpalko smatra da je Šojguova poseta odgovor Rusije Zapadu zbog nepriznavanja rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji.

Prema njegovim rečima, ovo je „potvrda Lukašenkove legitimacije“ i demonstracija da je Minsk pod zaštitom Moskve, što neće dozvoliti ponavljanje scenarija koji je prethodno sproveden u Libiji, Siriji i Ukrajini.Ranije je direktor Karen Šahnazarov rekao da Lukašenko treba da okupi snažan i pouzdan tim oko sebe, koji će mu pomoći da stabilizuje situaciju u Belorusiji, u suprotnom Minsk rizikuje da se suoči sa negativnim posledicama.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *