РУСИЈА ПОСЛАЛА ПОРУКУ НАТО-у у вези КОСМЕТА

RUSIJA POSLALA PORUKU NATO-u u vezi KOSMETA

14 oktobra 2021

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahteva da kontingent NATO „obuzda radikalne kosovske Albance, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom najnovijih incidenata na severu Kosova kada je jedan Srbin upucan, a više njih povređeno.„Zahtevamo da Misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da obuzdaju razularene radikalne kosovske Albance. Napominjemo da postojeći kontingent NATO ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbednosti u pokrajini“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ukazala na demonstrativno odbijanje kosovskih Albanaca da odustanu od svojih agresivnih planova s ciljem da očiste Kosovo od nealbanskog stanovništva stvaranjem nepodnošljivih uslova za život.

Rusko Ministarstvo je odlučno osudilo postupke kosovskih vlasti koji su, kako se navodi, svesni nekažnjivosti i koji koriste svaki povod da bi, uoči lokalnih izbora 17. oktobra, izazvali među lokalnim stanovništvom talas srbofobije i na tom talasu prevagu ultranacionalističkih snaga nesposobnih za dogovor.

Očigledno je, ističu u Moskvi, da radikalna „vlada“ Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dodala je ona.

„Upozoravamo: takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih ‘pokrovitelja’ neizbežno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog, dijaloga dve strane“, istakla je Zaharova.

Kosovska policija sprovela je juče akciju u kojoj je zatvoreno više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvala reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice.
Policija je ranije danas koristila šok bombe i suzavac, a aktivirane su i sirene za uzbunu. Nešto kasnije pristigli su i pripadnici specijalne jedinice Rosu. Slična akcija odvijala se i u Zvečanu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rajko says:

    E baš ste ih porukom uplašili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *