РУСИЈА ПОСЛАЛА ПОРУКУ СРБИЈИ: Нико не може да повлачи КФОР са Косова!

RUSIJA POSLALA PORUKU SRBIJI: Niko ne može da povlači KFOR sa Kosova!

13 maja 2021

Iz Rusije je stigao odgovor o povlačenju KFOR-a sa Kosova.

Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora sa Kosova, to je kolektivna odluka, poručila je portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.– Postoje određene strukture koje daju punomoćja i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju. U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima – prokomentarisala je Zaharova, mogućnost odlaska Kfora sa Kosova koju je ranije danas pomenuo predsednik Aleksandar Vučić.

Tokom konferencije ona se osvrnula i na nedavnu posetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Priština i njegovu izjavu da Hrvatska namerava da otvori vojnu bazu na Kosmetu.

– Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor – saopštila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu „obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to“.

Ona je najoštrije osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.

– To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope – zaključila je portparolka ruskog MIP-a.

 

KOMENTARI3 komentara

  1. garo says:

    Da, pa sta onda kopilan prdi? Neka velika sila najavila povlacenje KFORa sa KiM.

  2. 1389 says:

    Rusi dolaze na KiM to ZAPAD ubija... Uskoro u Bondstilu Rusi sa Kinezima...

  3. Za Srbiju says:

    Ste\u Sile Tame sa svih strana. Mora'e da pukne. Spremajmo se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *