РУСИЈА ПОСЛЕДЊИ ПУТ ПРУЖА РУКУ НЕМАЧКОЈ: Да ли се врата Москве затварају?

RUSIJA POSLEDNJI PUT PRUŽA RUKU NEMAČKOJ: Da li se vrata Moskve zatvaraju?

12 oktobra 2020

„Ne sećam se da su za proteklih 30 godina rusko-nemački odnosi bili toliko puni konflikata i sukoba kao sada“, rekao je nemački politički analitičar Aleksandar Rar za novine „Vzgljad“. Tako je on prokomentarisao izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova o nemogućnosti da se vodi „uobičajeni biznis“ sa Parizom i Berlinom.Pri tom, Rar je pozvao da se posebno obrati pažnja na poruku predsednika Rusije Vladimira Putina da on, „možda poslednji put, pruža Nemcima ruku s namerom vođenja dijaloga pod uslovima uzajamnog poštovanja. Dakle, vrata još nisu zatvorena, ali se polako zatvaraju“, naglasio je stručnjak.

Komentarišući reakciju nemačkog biznisa na izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Rar je rekao da je „biznis sada u očajanoj situaciji jer je bio spona u diplomatskim odnosima dve zemlje i to u većoj meri od kulturnih ili građanskih pokreta“.

Prema politikologu, „nemački biznis više neće dobijati podršku od nemačkih vlasti“. „Pri tom, nemački biznis nije za to kriv, ostao je u Rusiji i pokušava da se spasi iz situacije u kojoj se našao“, dodao je ekspert.

Ekspert veruje da nemačka kancelarka „treba da shvati da, u svakom slučaju, sa tako velikom i važnom zemljom poput Rusije“ treba da pokuša da vodi ako ne prijateljsku politiku, onda, prema rečima same Merkelove, „politiku suživota“ u zajedničkom evropskom domu.

„Ali ja se ne sećam da su za proteklih 30 godina rusko-nemački odnosi bili toliko puni konflikata i sukoba kao sada“, naglasio je Rar.

U isto vreme, Rar je negirao verziju da je pogoršanje rusko-nemačkih odnosa povezano sa američkim kompromitujućim dokazima o Merkelovoj, iako je istakao da „Amerikanci prisluškuju telefon gospođe Merkel mesecima, ako ne i godinama, – to je činjenica, i sama Merkelova to zna“.

„Politika Merkelove prema Rusiji povezana je sa njenom ličnom biografijom, sa njenim sećanjima, sa mentalitetom i isključujem mogućnost da njenu politiku kontrolišu Amerikanci“, zaključio je ekspert.

(Balkanrus/Vzgljad)

KOMENTARI4 komentara

 1. Avangard-Kinzal says:

  Rusi su trebali '45.produžiti rat za bar još nekoliko meseci i trpati nemce u gasne komore u Dahau i pobiti ih najmanje 27 miliona tj.sve muškarce. Ovako opet sa tim glupim narodom imaju reprizu. Nemci razumiju samo mač na vratu.

  • Zorana says:

   U ovome se slazem sa tobom. To je moralo da se tako zavrsi, ali posto Rusi nemaju pameti, oni su negovali svoje dzelate u istocnom delu njihove zemlje, a onda im jos i pomogli da se ponovo ujedine u veliku genocidnu tvorevinu koja opet sprema genocid nad Rusima. I gle cuda, i tebi se omakla normalna izjava. Hvala Bogu da si dosao pameti i vratio se na nasu srpsku stranu.

   • Zli Vuk says:

    Nikad nije kasno da se greška iz 45 ispravi.Kako Nemci ne prestaju da izazivaju sudbinu i provociraju na kraju krajeva i oružani sukob - ako Rusi moraju ponovo da marširaju na Berlin treba im reći da se ne vraćaju dok celu nemačku ne potepsijaju - pretvore u ravnu pustinju.

    • Zorana says:

     Slazem se. Sa nemcima treba zavrsiti jednom zauvek i to onako brutalno kao sto su britanci i ameri zavrsili u Drezdenu. Smao imaj na umu da u Rusiji to skoro niko ne shvata. Bar ne ovi na vlasti. Na vlasti su nerusi i komunisticki defetisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *