РУСИЈА ПОСРЕДОВАЛА: Азербејџан и Јерменија потписали мировни споразум

RUSIJA POSREDOVALA: Azerbejdžan i Jermenija potpisali mirovni sporazum

10 novembra 2020

JERMENIJA i Azerbejdžan su se, uz posredovanje Rusije, dogovorili da prekinu neprijateljstva u Karabahu 10. novembra od 01:00 – izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Izjavu o prekidu neprijateljstava potpisali su Pašinjan, predsednik RF Vladimir Putin i azerbejdžanski lider Ilham Alijev.Po Pašinjanovim rečima, odluka je za zvanični Jerevan bila teška, a tekst objavljenog dokumenta „neverovatno je bolan“ za jermenski narod.

Pašinjan je istakao da je odluku o prekidu neprijateljstava doneo „nakon analize vojne situacije“.

„„Dragi građani, braćo i sestre, za mene lično i za sve nas doneo sam izuzetno tešku i bolnu odluku. Ovaj korak je bio najbolji u trenutnoj situaciji. Ovaj prekid neprijateljstava nije ni pobeda ni poraz. Nikada nećemo priznati da smo poraženi, a ovo treba da bude početak našeg nacionalnog jedinstva i preporoda. Klečim pred svim našim žrtvama. Borili smo se do kraja i pobedićemo. Arcah se drži! Živela Jermenija, živeo Arcah!“

Još je dodao: „Moramo da analiziramo godine nezavisnosti kako bismo planirali svoju budućnost i ne ponavljali greške iz prošlosti “.

Ovo je već četvrta odluka o prekidu vatre i neprijateljstava od početka rata – 27. septembra. Prethodna tri primirja nisu poštovana.

Putin: U Karabahu će biti raspoređene mirovne snage

Vladimir Putin je, u izjavi potpisivanja prekida neprijateljstava, izjavio da će mirovne snage biti raspoređene u Karabahu.

Izrazio je očekivanje da će postignuti sporazumi stvoriti neophodne uslove za dugoročno i pravedno rešavanje krize oko Karabaha u interesu jermenskog i azerbejdžanskog naroda.

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    U Jerevanu noćas je nastao opšti metež, demonstranti traže ostavku Pašinjanina. Oni smatraju da dobrovoljci mogu da poprave situaciju u Karabahu, te da je prekid vatre sklopljen u momentu koji je loš za njih. Jadnici ne vide istinu da Nagorno Karabah ima prilično slabije naoružanje od azerbejdžanskog i da je pitanje dana kad bi izgubili i Stepanakert prestonicu Karabaha. Ruski mirotvorci već se rasporedjuju, izgleda u poslednji čas da se nakon gubitka Šuše izbegne gubitak još i Stepanakerta.

  2. Slobodanka says:

    „U Karabahu nije bilo modernog oružja“: Arutjunjan o razlozima za pristanak na prekid vatre U Karabahu, 10.11.2020. Nije bilo modernog oružja, a za to će morati da odgovaraju oni koji su krivi za to. Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Arutjjunjan izjavio je ovo u utorak u svojoj video poruci narodu. Prema njegovim rečima, tokom 43 dana ratnih dejstava jermenska strana izgubila je kontrolu nad Fizulima, Jabrailom, Kubatlijem, Zangelanom, glavnim delom regije Hadrut, delom regiona Martuni i Askeran, i, što je najvažnije, nad gradom Šuši. Arutjunjan je izjavio da je kontrola nad Šušijem potpuno izgubljena 7. novembra. Kao što je primetio predsednik Karabaha, borbe su se odvijale na periferiji Stepanakerta, na udaljenosti od 2-3 kilometra od grada. Sa Arutjunjanove tačke gledišta, ako se neprijateljstva nastave, onda bi za nekoliko dana ili nedelja mogao da se izgubi čitav Karabah. „Ako bi neprijateljstva otišla u pozadinu, posledice na liniji fronta bile bi nepovratne“, rekao je on. Arutjunjan je primetio da su dronovi naneli veliku štetu odbrambenoj vojsci Karabaha. Pitanje je zašto jermenska vojska nije stvorila ili nabavila slično oružje. Za ovo će, prema predsedniku Karabaha, odgovarati svi koji su tokom proteklih decenija bili na odgovornim funkcijama. „Moramo zaustaviti krvoproliće“։ Ministarstvo odbrane i Generalštab izdali su zajedničko saopštenje Istovremeno, Karabah se u stvari borio, ne samo sa Azerbejdžanom, već i sa Turskom i militantima sa Bliskog Istoka. Protiv njih su se borili vojnici Karabahove odbrambene vojske i dobrovoljci. „Upozorio sam da ste nam potrebni, razgovarao sam o tome 29. oktobra u blizini hrama Kazančecoc, rekao sam tada, da je grad Šuši u opasnosti", - rekao je Arutjunjan. Sada je rukovodstvo Karabaha započelo konsultacije sa političkim snagama, vojnim vođama, bivšim vođama Karabaha. Prema rečima Arutjunjana, građanski rat nije opcija, potrebno je ujediniti se i razmisliti o svim odlukama. Ranije je premijer Jermenije Nikol Pašinjan je rekao da je sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana potpisao izjavu o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu u 01:00 ujutru. „Doneo sam tešku, izuzetno tešku odluku za sebe i za sve nas. Sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana potpisao sam izjavu o okončanju rata u Karabahu u 01:00. Tekst već objavljene izjave neizrecivo je bolan za mene lično i za naš narod “, rekao je Pašinjan. Građani Jermenije reagovali su za nekoliko minuta na izjavu premijera Nikol Pašinjana o prekidu rata u Nagorno-Karabahu i predaji teritorija. Protestni skup se održao u blizini vlade, demonstranti su uletjeli u zgradu, razbili Pašinjanov ured i uzeli državne simbole. Zatim su se preselili u parlament, gde su pretukli predsednika Narodne skupštine Ararata Mirzojana.

  3. persida says:

    Zivadinka ovce sisa, pripomaze ju Radisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *