РУСИЈА ПОСРЕДОВАЛА: Азербејџан и Јерменија потписали мировни споразум

РУСИЈА ПОСРЕДОВАЛА: Азербејџан и Јерменија потписали мировни споразум

10 новембра 2020

JЕРМЕНИЈА и Азербејџан су се, уз посредовање Русије, договорили да прекину непријатељства у Карабаху 10. новембра од 01:00 – изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

Изјаву о прекиду непријатељстава потписали су Пашињан, председник РФ Владимир Путин и азербејџански лидер Илхам Алијев.По Пашињановим речима, одлука је за званични Јереван била тешка, а текст објављеног документа „невероватно је болан“ за јерменски народ.

Пашињан је истакао да је одлуку о прекиду непријатељстава донео „након анализе војне ситуације“.

„„Драги грађани, браћо и сестре, за мене лично и за све нас донео сам изузетно тешку и болну одлуку. Овај корак је био најбољи у тренутној ситуацији. Овај прекид непријатељстава није ни победа ни пораз. Никада нећемо признати да смо поражени, а ово треба да буде почетак нашег националног јединства и препорода. Клечим пред свим нашим жртвама. Борили смо се до краја и победићемо. Арцах се држи! Живела Јерменија, живео Арцах!“

Још је додао: „Морамо да анализирамо године независности како бисмо планирали своју будућност и не понављали грешке из прошлости “.

Ово је већ четврта одлука о прекиду ватре и непријатељстава од почетка рата – 27. септембра. Претходна три примирја нису поштована.

Путин: У Карабаху ће бити распоређене мировне снаге

Владимир Путин је, у изјави потписивања прекида непријатељстава, изјавио да ће мировне снаге бити распоређене у Карабаху.

Изразио је очекивање да ће постигнути споразуми створити неопходне услове за дугорочно и праведно решавање кризе око Карабаха у интересу јерменског и азербејџанског народа.

KOMENTARI3 коментара

  1. Slobodanka says:

    U Jerevanu noćas je nastao opšti metež, demonstranti traže ostavku Pašinjanina. Oni smatraju da dobrovoljci mogu da poprave situaciju u Karabahu, te da je prekid vatre sklopljen u momentu koji je loš za njih. Jadnici ne vide istinu da Nagorno Karabah ima prilično slabije naoružanje od azerbejdžanskog i da je pitanje dana kad bi izgubili i Stepanakert prestonicu Karabaha. Ruski mirotvorci već se rasporedjuju, izgleda u poslednji čas da se nakon gubitka Šuše izbegne gubitak još i Stepanakerta.

  2. Слободанка says:

    „У Карабаху није било модерног оружја“: Aрутјуњан о разлозима за пристанак на прекид ватре У Карабаху, 10.11.2020. Nије било модерног оружја, а за то ће морати да одговарају они који су криви за то. Председник Нагорно-Карабаха Араик Aрутjјуњан изјавио је ово у уторак у својој видео поруци народу. Према његовим речима, током 43 дана ратних дејстава јерменска страна изгубила је контролу над Физулима, Јабраилом, Кубатлијем, Зангеланом, главним делом регије Хадрут, делом региона Мартуни и Аскеран, и, што је најважније, над градом Шуши. Арутјуњан је изјавио да је контрола над Шушијем потпуно изгубљена 7. новембра. Као што је приметио председник Карабаха, борбе су се одвијале на периферији Степанакерта, на удаљености од 2-3 километра од града. Са Арутјуњанове тачке гледишта, ако се непријатељства наставе, онда би за неколико дана или недеља могао да се изгуби читав Карабах. „Ако би непријатељства отишла у позадину, последице на линији фронта биле би неповратне“, рекао је он. Арутјуњан је приметио да су дронови нанели велику штету одбрамбеној војсци Карабаха. Питање је зашто јерменска војска није створила или набавила слично оружје. За ово ће, према председнику Карабаха, одговарати сви који су током протеклих деценија били на одговорним функцијама. „Морамо зауставити крвопролиће“։ Министарство одбране и Генералштаб издали су заједничко саопштење Истовремено, Карабах се у ствари борио, не само са Азербејџаном, већ и са Турском и милитантима са Блиског Истока. Против њих су се борили војници Карабахове одбрамбене војске и добровољци. „Упозорио сам да сте нам потребни, разговарао сам о томе 29. октобра у близини храма Казанчецоц, рекао сам тада, да је град Шуши у опасности", - рекао је Арутјуњан. Сада је руководство Карабаха започело консултације са политичким снагама, војним вођама, бившим вођама Карабаха. Према речима Арутјуњана, грађански рат није опција, потребно је ујединити се и размислити о свим одлукама. Раније је премијер Јерменије Никол Пашињан је рекао да је са председницима Русије и Азербејџана потписао изјаву о прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху у 01:00 ујутру. „Донео сам тешку, изузетно тешку одлуку за себе и за све нас. Са председницима Русије и Азербејџана потписао сам изјаву о окончању рата у Карабаху у 01:00. Текст већ објављене изјаве неизрециво је болан за мене лично и за наш народ “, рекао је Пашињан. Грађани Јерменије реаговали су за неколико минута на изјаву премијера Никол Пашињана о прекиду рата у Нагорно-Карабаху и предаји територија. Протестни скуп се одржао у близини владе, демонстранти су улетјели у зграду, разбили Пашињанов уред и узели државне симболе. Затим су се преселили у парламент, где су претукли председника Народне скупштине Арарата Мирзојана.

  3. persida says:

    Zivadinka ovce sisa, pripomaze ju Radisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u