Русија позива Америку да одустане од покушаја да Мадура смени силом

Rusija poziva Ameriku da odustane od pokušaja da Madura smeni silom

5 maja 2019

Moskva se nikad nije mešala u unutrašnje stvari suverenih država i poziva i druge države da to ne rade, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku razgovora sa venecuelanskim kolegom Horheom Areasom.

„Mi se nikad nismo mešali u unutrašnje stvari drugih država i druge pozivamo da se isto tako ponašaju“, rekao je Lavrov.Rusija je pozvala SAD da odustanu od planova da Madura smene silom, rekao je Lavrov.

On je dodao da pokušaji da se smeni vlast u Karakasu potkopavaju napore da se reši kriza u Venecueli i da će imati najozbiljnije posledice.

Moskva i Karakas će nastaviti da jačaju stratešku saradnju.

„Naši redovni kontakti potvrđuju snagu bratskih veza naših naroda i raspoloženje naših rukovodstava za jačanje strateškog partnerstva“, rekao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Venecuele je saopštio da je Karakas zahvalan Moskvi na podršci.

„Želeo bih da predam snažnu zahvalnost našeg predsednika Nikolasa Madura predsedniku Vladimiru Putinu, lično vama, vašoj Vladi jer se čvrsto držite principa međunarodnog prava, jer podržavate suverenitet Venecuele i podržavate sve osnovne principe koje pomažu mirnom životu naroda na našoj planeti“, rekao je Areasa.

On je dodao da „niko i ništa ne može da slomi duh Karakasa“.

U utorak, 30. aprila, opozicija Venecuele pokušala je da izvrši prevrat. Lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika zemlje, i njegove pristalice okupile u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze „Karlota“. Prethodno je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali operaciju „Sloboda“ za svrgavanje legitimnog predsednika države Nikolasa Madura.

U ovom pokušaju učestvovali su i vojnici Venecuele. Međutim, prema izjavi ministra odbrane zemlje i predsednika Nacionalne konstitutivne skupštine, mnoge od njih je obmanula opozicija. Šef države i ministar odbrane saopštili su da su oružane snage verne legitimnim vlastima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *