РУСИЈА ПОЗВАЛА НАТО ДА РЕАГУЈЕ У ВЕЗИ КОСОВА

RUSIJA POZVALA NATO DA REAGUJE U VEZI KOSOVA

28 septembra 2021

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.„Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju neophodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situacija pretvori u otvoreni sukob“, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U saopštenju se ističe da je Moskva zabrinuta zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

„Sa uznemirenjem konstatujemo da je došlo do eskalacije napetosti na Kosovu koja je isprovocirana neodgovornom postupcima vlasti kosovskih Albanca. Počev od 20. septembra Priština praktično onemogućava saobraćaj između naselja na Kosovu naseljenih pretežno srpskim stanovništvom i centralne Srbije. Koncentrišu se policijske snage, dovode se specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, ima i povređenih. Nekoliko ljudi je hospitalizovano“, navela je Zaharova u saopštenju.

Očigledno je da se događaji se razvijaju po scenariju od lošeg ka još gorem, istakla je ona.

Zajednica srpskih opština, zamišljena kao način da se na realan način garantuje poštovanje prava i interesa kosovskih Srba, ostaje „mrtvo slovo na papiru“ zbog sabotaže Prištine koja se usredsredila na to da na teritoriji pokrajine uspostavi potpunu kontrolu uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske „države“.

„To, konkretno, znači još jedan talas progona Srba iz pokrajine“, navodi portparolka ruskog Ministarstva.

Pri tome, dodala je Zaharova, postupci prištinskih stratega ne nailaze na odgovarajući ocenu i odgovor ni iz Brisela, koji je ovlašćen da pomogne u potrazi rešenja između Beograda i Prištine putem pregovora, ni iz Vašingtona prema čijim se stavovima upravljaju.

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  "da ubede" da povucu snage.... Pa ako napisete molbu ili uputite "zalbu"... 'vako nece da moze. A molbu da i vas sticenik iz Bugojna izpoDPis'ue.

 2. Ivana says:

  Oooooo kako hrabro i moćno od braće Rusa pa i Milošević pozvaoiste i ode Krajina kako su pomogli. Vučko ih je isto pozvao i pripretio oni se smeju tom blefiranju da ne mogu doći k sebi još danima. Srbi se ne mogu načuditi opet novo poniženje vučka itd. Ako ta bratska i jaka Rusija i Srbija ne mogu zajedno rešiti problem platite rvatima oni će kosovo očistiti od šiftara za 12 časova bez nepotrebnog blebetanja.

 3. persida says:

  Tacno tako.

 4. Srbija cveta says:

  Vremena i okolnosti se ne mogu uporediti puno, Srpska Krajina je otišla jer je postojala vojska JNA jugoslovenske narodne armije koja nije pomogla Srbima iz Krajine, takvom vojskom nije moglo da se rukovodi, ali zaista i sada su nam ruke i noge vezane. Ali smatram da Rusi pomažu upravo kako priliči, politički i čvrstim stavom, a zatim i vojnom tehnikom. Da nije toga Vuči ne samo da bi dobio ženske nogice na instagramu od Zakharove već i sve ostalo.

 5. Srbija cveta says:

  Vuči, Tači i Dači se nikada ništa nisu dogovorili ljudski, sada je zajahao Kurta, pa zatim sledi:"Sjaši Kurta, da uzjaši Murta." I tako redom. Što se tiče tablica to je sada ispala formalnost, mogu samo da konstatujem da su mnogi Srbi prebijeni ili ubijeni upravo po tome što su prepoznavali Srbe i srbska vozila po tablicama. Šta preostaje da se utope u gužvu i ovi ih ne diraju dok ne dođe neko bolje srpsko vreme? Srbija je uvek smatrala da su oni etnička manjina kojoj treba dozvoliti razvoj na Kosovu, ali oni ne smatraju to isto za nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *