РУСИЈА ПОЗВАЛА НАТО ДА РЕАГУЈЕ У ВЕЗИ КОСОВА

РУСИЈА ПОЗВАЛА НАТО ДА РЕАГУЈЕ У ВЕЗИ КОСОВА

28 септембра 2021

Руско Министарство спољних послова позвало је НАТО и ЕУ да убеде Приштину да повуче своје специјалне снаге са севера Косова.„Још једном истичемо: снаге НАТО за Косово и Мисија ЕУ имају неопходан мандат да спрече безакоње, па стога имају сву одговорност за заштиту цивила, обезбеђивање мира и безбедности. Потребно је извршити енергичан притисак на администрацију у Приштини како би је приморали да повуче своје снаге безбедности са севера Косова и спречи да се ситуација претвори у отворени сукоб“, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

У саопштењу се истиче да је Москва забринута због ситуације у јужној српској покрајини.

„Са узнемирењем констатујемо да је дошло до ескалације напетости на Косову која је испровоцирана неодговорном поступцима власти косовских Албанца. Почев од 20. септембра Приштина практично онемогућава саобраћај између насеља на Косову насељених претежно српским становништвом и централне Србије. Концентришу се полицијске снаге, доводе се специјалне снаге, оклопна возила и тешко наоружање. Цивили су изложени насиљу, има и повређених. Неколико људи је хоспитализовано“, навела је Захарова у саопштењу.

Очигледно је да се догађаји се развијају по сценарију од лошег ка још горем, истакла је она.

Заједница српских општина, замишљена као начин да се на реалан начин гарантује поштовање права и интереса косовских Срба, остаје „мртво слово на папиру“ због саботаже Приштине која се усредсредила на то да на територији покрајине успостави потпуну контролу уз помоћ репресивног апарата самопроглашене косовске „државе“.

„То, конкретно, значи још један талас прогона Срба из покрајине“, наводи портпаролка руског Министарства.

При томе, додала је Захарова, поступци приштинских стратега не наилазе на одговарајући оцену и одговор ни из Брисела, који је овлашћен да помогне у потрази решења између Београда и Приштине путем преговора, ни из Вашингтона према чијим се ставовима управљају.

KOMENTARI5 коментара

 1. E.Lirsch says:

  "da ubede" da povucu snage.... Pa ako napisete molbu ili uputite "zalbu"... 'vako nece da moze. A molbu da i vas sticenik iz Bugojna izpoDPis'ue.

 2. Ivana says:

  Oooooo kako hrabro i moćno od braće Rusa pa i Milošević pozvaoiste i ode Krajina kako su pomogli. Vučko ih je isto pozvao i pripretio oni se smeju tom blefiranju da ne mogu doći k sebi još danima. Srbi se ne mogu načuditi opet novo poniženje vučka itd. Ako ta bratska i jaka Rusija i Srbija ne mogu zajedno rešiti problem platite rvatima oni će kosovo očistiti od šiftara za 12 časova bez nepotrebnog blebetanja.

 3. Srbija cveta says:

  Vremena i okolnosti se ne mogu uporediti puno, Srpska Krajina je otišla jer je postojala vojska JNA jugoslovenske narodne armije koja nije pomogla Srbima iz Krajine, takvom vojskom nije moglo da se rukovodi, ali zaista i sada su nam ruke i noge vezane. Ali smatram da Rusi pomažu upravo kako priliči, politički i čvrstim stavom, a zatim i vojnom tehnikom. Da nije toga Vuči ne samo da bi dobio ženske nogice na instagramu od Zakharove već i sve ostalo.

 4. Srbija cveta says:

  Vuči, Tači i Dači se nikada ništa nisu dogovorili ljudski, sada je zajahao Kurta, pa zatim sledi:"Sjaši Kurta, da uzjaši Murta." I tako redom. Što se tiče tablica to je sada ispala formalnost, mogu samo da konstatujem da su mnogi Srbi prebijeni ili ubijeni upravo po tome što su prepoznavali Srbe i srbska vozila po tablicama. Šta preostaje da se utope u gužvu i ovi ih ne diraju dok ne dođe neko bolje srpsko vreme? Srbija je uvek smatrala da su oni etnička manjina kojoj treba dozvoliti razvoj na Kosovu, ali oni ne smatraju to isto za nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u