Rusija pravi novi plan odbrane zemlje

Rusija pravi novi plan odbrane zemlje

8 jula 2013

The Buk-M2 air defence missile systemRusija će početi da pravi novi plan odbrane zemlje koji bi trebalo da bude gotov do 2015. godine. Na sednici Saveta bezbednosti Rusije je dogovoreno da se napravi i plan razvoja oružanih snaga do 2020. godine. Predsednik Putin je posebno istakao da Rusija mora adekvatno da reaguje na militarizaciju kosmosa i razvoj visokopreciznog oružja.

„Pred našim očima se menja karakter vojnih sukoba. Visokoprecizno oružje po svojim mogućnostima već utiče na globalni odnos snaga. U toku je militarizacija kosmosa i sajber-prostranstva, uveliko se koriste mehanizmi specijalnih operacija i instrumenti „meke snage““, rekao je Putin.

„Ruske oružane snage moraju da se suprotstave novim vidovima opasnosti. Moramo biti spremni na napade u sferi informatike i moramo da povećamo bezbednost strateških objekata.“

Iako najmoćnije zemlje sveta smanjuju broj vojnika, to istovremeno ne znači i da se smanjuje vojna moć. Jer, paralalno se intenzivno radi na modernizaciji vojnih potencijala. Osim novog, preciznijeg i razornijeg oružja, pojavljuju se i novi sistemi obaveštavanja, sistemi veza i dr.

Sada je i sasvim jasno da uprkos pričama o razoružanju u svetu i Obaminim predlozima za novo, rapidno smanjenje atomskih arsenala, trka u naoružanju se samo pojačava. Zato neuverljivo zvuče tvrdnje nekih političara u Vašingtonu i Moskvi da je Hladni rat odavno završen i da se on neće ponoviti. Uostalom, iako sada u Vašingtonu kao najveću opasnost predstavljaju Iran i Severnu Koreju, to je svima potpuno neuverljivo, jer Amerikanci svojim PRO okružuju glavnog atomskog suparnika – Rusiju. U Vašingtonu zbog rapidnog rasta kineskog vojnog budžeta govore da im u perspektivi najveća opasnost preti iz te zemlje, ali po ukupnom vojnom potencijalu Rusija je i dalje glavni američki vojni suparnik.

Više nema vojnih blokova u nekadašnjem obliku, ali SAD i njeni najverniji saveznici ulažu ogroman novac u novo oružje i moderne vojne tehnologije. Uostalom, i militarizacija kosmosa je zabranjena ali Vašington kao da je to zaboravio pa radi na novom oružju.

Nekad i sad

U Rusiji se mnogi sete sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva kad se spomene trka u naoružanju. Tada je SSSR pravio rakete „na traci“ i što ih je bilo više, prodavnice su bile praznije. Doduše, i cena nafte je tada bila vrlo niska. Sada Rusi žele da imaju dovoljan broj modernih raketa „za miran san“ ali istovremeno znaju da standard građana mora da raste a ne da pada.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *