RUSIJA: Predsednički izbori u Ukrajini nelegitimni

RUSIJA: Predsednički izbori u Ukrajini nelegitimni

28 marta 2014

Rusija UkrajinaRusija osporava legalnost predsedničkih izbora u Ukrajini zakazanih za maj, saopštio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Andrej Keljin.

Poruka Kremlja stiže dan nakon što je Generalna skupština UN izglasalaneobavezujuću rezoluciju koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje referendum na Krimu.

„Na pitanje da li će izbori biti legitimni ili nelegitimni, mi trenutno smatramo da nisu u skladu sa zakonom jer se ne uklapaju u ono što je dogovoreno 21. februara“, rekao je Keljin.

On je istakao da legitimni predsednik mora da bude podržan od strane svih građana Ukrajine, a to zahteva „promene u legislativi“.

„Ustavna reforma je neophodna, ne sme da se odlaže“, rekao je ruski diplomata.

Predstavnik Rusije u OEBS-u je rekao da njegova zemlja neće odobriti nastavak rada misije OEBS-a u Ukrajini, ukoliko ustanovi da je njen rad neobjektivan.

„Hajde da vidimo kako će misija raditi. Ona sada ima mandat od šest meseci, tokom kojih ćemo videti da li je ona korisna ili ne. Ako tokom šest meseci vidimo da ona ne ispunjava naša očekivanja, koja su prvenstveno zaštita ruskog stanovništva, borba protiv ekstremizma i neonacizma i podrška eliminaciji grupa bandita,onda ćemo videti da li joj mandat treba produžiti“, rekao je on u Beču.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da se Moskva nada da će evropski partneri realno primiti situaciju u Ukrajini i na Krimu.

„Razmotrićemo stanje u Ukrajini i u okviru toga i na Krimu“, rekao je Lavrov. „Nadam se da će evropski partneri prihvatiti realno tu situaciju“.

Ministar spoljnih poslova Kipra je sa svoje strane rekao da bi voleo da od Lavrova čuje ocenu stanja u Ukrajini, naglašavajući da „Evropska unija ima jasan stav po tom pitanju“.

Sinoć su UN usvojile rezoluciju kojom se osporava referendum na Krimu.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *