Русија предузима контрамере ако САД разместе нове нуклеарне бомбе

Rusija preduzima kontramere ako SAD razmeste nove nuklearne bombe

24 septembra 2015

Military vehicles move along Red Square in Moscow during the Victory Day paradeRusija će preduzeti protivmere ukoliko SAD u bazi u Nemačkoj razmesti novo nuklearno oružje, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ova izjava predstavlja odgovor na vest nemačke ZDF televizije kako se SAD spremaju da u vazduhoplovnu vojnu bazu Bihel u Nemačkoj razmeste nuklearne bombe B61-12, prenosi AP.

ZDF je objavila kako se ova informacija bazira na izveštajima o američkom saveznom budžetu i nije mogla odmah da bude potvrđena.

B61-12 je unapređena verzija oružja koje je već decenijama u arsenalu američke vojske. U julu je američka Uprava za nacionalnu nuklearnu bezbednost objavila kako je zahvaljujući unapređenju repnog dela bombe povećana njena pouzdanost i bezbednost.

Peskov je izjavio da bi razmeštanjem novih bombi mogla da bude poremećena strateška ravnoteža u Evropi, zbog čega će Rusija preduzeti odgovarajuće kontramere kako bi ta ravnoteža bila povraćena. On nije precizirao kakve bi mere to mogle biti.

U odgovoru na saopštenje Peskova, portparol Pentagona potpukovnik Džo Sovers je rekao kako bomba B61-12 ne može da se smatra novim oružjem, jer niti ima neke nove performanse, niti se njom zadovoljavaju neki novi vojni zahtevi.

(webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleks says:

    Ja stvarno nerazumem zašto srbija nema zajedničke vojne baze sa rusima negde na jugu srbije ...da malo Natu guza gače žvače a i srbija bi bila bezbednija a verovatno bi se moglo i računati na povoljnije cene oružja modernizaciju aviacije PVO-ja preuzimanja kontrola na Kosovu bar sever...tabananje narko mafije u Velikom Trnovcu komšije bi bile ko bubice...treba nam oslonac srbija da uđe u savez trgovinski sa Rusijom,KInom Indijom itd...neznam što se lelemuda a su nas bombardovali a se srbiju dnevno pljuje poničava ucenjuje postavlja uslove koliko vojske koliko policije....nadziru nebo ..i opet se gura u EU a EU raspada jel nam treba to....u čemu je EU bolja od istočnog bloka...imali bi sve ovako 20g prcaže... tržišta nilu bodova...a tamo tržište sve...a bar te neko poštuje ko naciju...Sa tom bazom bi bar malo odali časti rusima nema smisla uvek nam dotrče kag zagusti jest nisu 99-te al j..ga nisu bili u stanju sad bi ...polave,genocid...oni jedini dadoše kontejnere srbima na kosovu a iz srbije šta jim dadoše granicu...A i narod bi se osečo bezbedniji kad znaš da stoji baza na jugu nek navuku i atomsku ...da smo je imali nebi nas rokali nikad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *