РУСИЈА ПРЕДВОДИ ВЕЛИКУ АКЦИЈУ: Почиње уништавање Исламске државе (ВИДЕО, МАПА)

RUSIJA PREDVODI VELIKU AKCIJU: Počinje uništavanje Islamske države (VIDEO, MAPA)

13 novembra 2015

456zUlazak Rusije u sirijski rat pre nešto više od mesec dana istorija će pamtiti kao prekretnicu u svetskom ratu protiv zla Islamske države.

Pored toga što legitimna sirijska armija – uz podršku ruske avijacije, Irana i Hezbolaha – napreduje na svim frontovima, pokrenut je istovremeno i dijalog sa pravom sirijskom opoziciom u Moskvi kako bi se politički život u razdeljenoj Siriji mogao dovesti u red nakon rata.

To je daleko više od onog što je američka anti-ID koalicija postigla za prvih godinu dana rata protiv Islamske države. Jedina doslednost koju je koalicija pokazala jeste oružana podrška tzv. opoziciji, koja prvom prilikom pred oružje Islamskoj državi i nepriznavanje legitimnosti režima Bašara al Asada, bez kojeg se jednostavno ne može postići dogovor o budućnosti Sirije.

3t5t5Kome do sada nije bilo jasno da je pobeda napokon dostižna više ne može ostati ostati ravnodušan, naročito posle rušenja dve i po godina duge opsade vazduhoplovne baze Kuveires. Kombinovane snage vojske Sirije, Hezbolaha i Irana u kopnenom napadu na blokadu aerodroma predvodio je čuveni general iranskih „Kuds“ specijalnih snaga, Kasem Solejimani.

Povezivanjem sa snagama koje drže aerodrom praktično je izvršen prodor u središte teritorije koju kontrolišu džihadisti, čije snage su presečene na ključnom potezu Alepo-Raka, piše Srbija Danas.

3t54t45Zapadni deo provincije Alepo nalazi se čvrsto u rukama Sirijske arapske armije. Pojedini severni delovi se nalaze u rukama Kurda, koji se bore isključivo protiv Islamske države iako su saveznici Sjedinjenih Država.

Istočni Alepo je ključ, pošto se i dalje nalazi pod kontrolom raznih džihadističkih grupa.

435gOsvajanje Alepa je najvažniji cilj prve faze ruske intervencije u Siriji, a u toj akciji neće biti sami. Dok Rusi drže nebo pod kontrolom, kopnenu ofanzivu će, pored sirijske armije, izvršiti nekoliko stotina šiitskih boraca iz Iraka i otprilike 3.000 iskusnih vojnika motorizovane brigade Hezbolaha, pod komandom iranskog generala Slejmanija.

Te snage će ne samo zauzeti Alepo već i narednoj fazi očistiti teren sve do tursko-sirijske granice, koji je već sada defakto ruska zona zabranjenog leta.

Nakon toga, sledi treća faza intervencije ruske koalicije i bitka za tzv. glavni grad Islamske države, Raku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. mija says:

    Politički složena i vojno zahtevna situacija ova sirijska kriza. Rusima svaka čast na besprekornom vojničkom držanju, političkoj okretnosti i postojanosti. Sirijci nemaju kud. Moraju ovo da završe da bi spasli svoju zemlju, a onim snagama koje im pomažu na kopnu ovo angažovanje će biti veliki plus u budućim odnosima na bliskom istoku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *