РУСИЈА ПРЕУСМЕРИЛА ЕНЕРГЕНТЕ ИЗ ЕВРОПЕ ЗА АЗИЈУ

RUSIJA PREUSMERILA ENERGENTE IZ EVROPE ZA AZIJU

27 aprila 2023

Rusija je preusmerila na azijska tržišta oko 20 odsto nafte, koja je ranije isporučivana u Evropu, dok su isporuke gasa u Kinu porasle za 50 odsto.

To je izjavio vicepremijer Rusije Aleksandar Novak, prenosi Sputnjik.„Energetski resursi, koji su ranije isporučivani u Evropu, u velikoj meri su preusmereni na nova tržišta. Što se tiče nafte, oko 20 odsto količine koja je ranije isporučivana u Evropu, preusmerili smo na druga tržišta – u Indiju, Kinu i druge zemlje.

Kada je reč o gasu, isporuke u EU smo smanjili za trećinu, a deo smo preusmerili u Aziju. Konkretno, isporuke gasa u Kinu gasovodom ‘Snaga Sibira’ prošle godine su porasle za oko 50 odsto“, saopštio je Novak.

Kako je dodao, Rusija je prošlog proleća nakon uvođenja sankcija protiv energetske industrije uspela da za mesec i po uspostavi nove lance snabdevanja i zaključi nove dogovore. Po rečima Mišustina, uglavnom se radi o tržištima kao što su zemlje azijsko-pacifičkog regiona, Srednje i Centralne Azije, Afrike i Latinske Amerike.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *