Rusija priprema drugi konvoj humanitarne pomoći za istok Ukrajine

Rusija priprema drugi konvoj humanitarne pomoći za istok Ukrajine

25 avgusta 2014

Russia UkraineRusija želi da uskoro pošalje još jedan konvoj humanitarne pomoći na istok Ukrajine, iako se još nisu smirile strasti zbog prve pošiljke.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi konvoj krenuo u narednim danim, istom rutom kao i prethodni, kao i da bi onemogućavanje kretanja značilo povredu međunarodnog prava.

„Humanitarna situacija se ne popravlja, već je sve lošija. Želimo da postignemo dogovor o svim uslovima za isporuku drugog konvoja pomoći, koji bi išao istom rutom u narednim danima“, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da se materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi na istoku Ukrajine ne može potpuno podvesti pod „greške ili slučajnosti“ tokom sukoba vojske Ukrajine i proruskih pobunjenika.

„Pomoć će dobiti svako kome je potrebna pomoć. Neselektivno granatiranje se nastavlja, a potreba za hranom i vodom je sve veća. To znaju i međunarodne humanitarne organizacije, kao i svi međunarodni faktori“, rekao je Lavrov.

Ruski humanitarni konvoj u kome je 280 neobeleženih, belih kamiona prenelo 2.000 tona pomoći na istok Ukrajine, bio je centralna tema poslednjih dana, a Zapad i Kijev su oštro kritikovali njegovo kretanje zbog toga što „nije imao sve neophodne dozvole“.

Ulazak konvoja na istok Ukrajine oštro je osudila i EU i ocenila da je u pitanju povreda granice Ukrajine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Spasoje says:

    Napred braćo,samo vi realizujte svoje planove,oni neka pričaju i negoduju,ne mogu vam ništa jer radite pravu stvar za napaćeni narod.SAMO NAPRED.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *