РУСИЈА ПРИПРЕТИЛА: „Нека НАТО пази на речи или неће бити разговора!“

RUSIJA PRIPRETILA: „Neka NATO pazi na reči ili neće biti razgovora!“

28 avgusta 2016

Russian President Putin gestures during his annual end-of-year news conference in Moscow

Zasad nema realnih osnova za razgovor o novom sporazumu o kontroli naoružanja u Evropi, jer NATO i dalje govori o potrebi da se obuzda Rusija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

U petak je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u članku u listu „Frankfurter alemajne cajtung“ predložio da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Evropi kako bi se izbegla nova trka Rusije i NATO-a u naoružanju.

Štajnmajer je, takođe, izjavio da je Rusija već nekoliko puta pozivala da se započne diskusija o ovom pitanju.

Kasnije je predstavnik Alijanse izjavio da NATO pozdravlja svaki korak koji će dovesti do bolje kontrole naoružanja u Evropi i da će nastaviti da razmatra s Rusijom transparentnost i mere za smanjenje rizika.

„Nemačka u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u pokušava da oživi vojno-političko sagledavanje organizacije, da joj udahne svež vazduh. To što je napisao Štajnmajer u svom tekstu odgovara onim signalima koje smo dobili od nemačke strane“, rekao je Gruško. „Istovremeno, sa žaljenjem moramo konstatovati da su šanse za kontrolu naoružanja u Evropi kao realni instrument zaštite bezbednosti propuštene“, smatra on. Prema mišljenju Gruška, „to je, pre svega, rezultat toga što zemlje NATO-a nisu ispunile ključnu obavezu u sferi vojne bezbednosti u Evropi — nisu ratifikovale Sporazum o prilagođavanju Sporazumu o običnim oružanim snagama u Evropi, koji je potpisan u novembru 1999. i trebalo je da stupi na snagu u najkraćem mogućem roku“.

Gruško je, takođe, podsetio da je Rusija ratifikovala taj sporazum još 2004. godine.  Prema njegovom mišljenju, „u ovoj fazi koren problema se ne krije u nedostatku instrumenata kontrole naoružanja nego, pre svega, u politici koju vodi NATO“, prevashodno prema Rusiji.  „Znamo iz istorije evropske bezbednosti da se uspeh u vojnoj sferi, u sferi kontrole naoružanja, postiže onda kada postoji zajednički politički projekat. A danas, sudeći po odlukama koje su usvojene na samitima NATO-a u Velsu i Varšavi, takve političke osnove nema. Dok god NATO zvanično i nezvanično bude govorio o neophodnosti da se obuzda Rusija, realna politička osnova za ozbiljan dijalog u sferi kontrole naoružanja teško da će se pojaviti“, izjavio Gruško.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI3 komentara

 1. sinisa says:

  Ovaj Putin je živi BITEF. Preti već deset godina i ništa. Manje pričaj, više radi. Mene Putin sve više podseća na Vučka.

  • Pero Joksimovic says:

   Nikom, Vladimir Vladimirovič, ne preti. Nema on tako primitivan mentalni sklop. Vladimir Vladimirovič, Bogu hvala, vodi svoju zemlju i one, koji imaju slična stremljenja kao ruski narod, ka opštem prosperitetu kao da će hiljadu godina trajati mir, a sprema se za odbranu opstanka svog naroda i ostalog ljudskog roda, kao da će sutra biti napadnut od neljudi koji su kao hobotnica zgrabili skoro celu planetu. Moj Sinišo, pa neka si i Mali, tvoja "konstruktivna" kritika ne pije vodu, možda, domaću brlju "travka pobrljavka".

 2. Aj vitnis says:

  Jebiga! Sve srpske i polusrpske portale je okupirao nacista. U zadnjih nekoliko meseci to je postalo već odvratno. Kao ovaj siniša, nakotilo se da bog sačuva. Raširili se ko korov i truju li truju. Ne ljuti se siniša. Nemaš zašto. Uspeli ste sve da potrujete. Sve ono što vas je rodilo i od čega živite. Imate veštačke mozgove i veštačke oči. Srca vam nisu srpska, ali još uvek pišete srpski. Jednostavno, ne vredi više otvarati tzv. srpske portale. Svuda su i svuda imaju pristup. Verovatno ni redakcije više nisu ono što su bile, dok moraju da puštaju komentare ovih izgubljenih ljudi. Nije to slučaj samo u intermagazinu, nego baš svuda. Eno vam VN i Politike. Isti đavo. Ono što su fakti, intermagazin, vaseljenska, pa i mnogi drugi portali na internetu, nekad bili, sada se više i ne spominje. Soroš, CIjA i srpski politički klovnovi su sproveli široki napad na srpske portale zadnjih 6 meseci i čak ga pojačavaju. Čitao sam ove portale par godina, neke i duže, ali svakim danom sam se iznenađivao novim i novim nato komentatorima, koji su sve više i žešće trovali ove portale i napadali i srali po svemu srpskom. Ni jednu reč više ne možeš napisati a da se oni ne uprolivišu na sve to i izbace svoje gebels smicalice. Malo ko je shvatao pre godinu dana da je ta akcija sinhronizovana i da je dobro organizovana. Malo ko shvata da to većinom i nisu Srbi, nego plaćeni ili poluplaćeni iseljenici, poneki milićkovci i slična bagra. Jebiga, redakcijE, kako vam se dogodilo da vas potisnu ko da ste gusenice i da dozvolite takav raspad i promenu vaših portala? Izgleda da su vam naslonili cev na slepoočnicu? Nije važno kako i šta su vam uradili, ali...Piši - propalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *