РУСИЈА ПРОМЕНИЛА ТАКТИКУ: Подржаћемо независност Доњецка и Луганска

РУСИЈА ПРОМЕНИЛА ТАКТИКУ: Подржаћемо независност Доњецка и Луганска

7 марта 2015

Novorosija 56767Константин Косачов, шеф спољнополитичког комитета Савета Федерације, Горњег дома Руског парламента, наговестио је да би Русија могла да подржи независност самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, ако не преостане других варијанти за решење кризе на истоку Украјине.

„Ако и када буду исцрпљене све друге могућности да се постигне политичко решење, не искључујем такву варијанту“, рекао је Косачов у интервјуу радију Комерсант ФМ на питање треба ли Русија да подржи стварање „независне Новорусије или ДНР-ЛНР“, ако такву одлуку објаве власти тих самопроглашених република.

Он је, притом, подсетио на став руководства Русије да око коначног решења треба да буде постигнута сагласност сукобљених страна.

„Русија ту не треба да говори: ʼне, ви морате обавезно бити територијално целовита државаʻ, или ʼне, ви никада нећете бити територијално целовита држава, треба да се разиђетеʻ, или ʼсамо федерализацијаʻ, или ʼсамо аутономизацијаʻ, или ʼсамо децентрализацијаʻ“, рекао је руски сенатор.

„Обратите пажњу“, додао је, „да ми немамо такав приступ и да је председник и шеф дипломатије више пута говорио о више варијанти. А најважније је да коначно буду сви задовољни и да се с њом сложе“, рекао је Косачов.

Према његовим речима, за то постоји „огромна шанса и то је једино што треба да подрже и Русија, и САД, и ЕУ, и НАТО и сви остали“.

На питање какав би, по његовом мишљењу, излаз из украјинске кризе за Русију био оптималан, Косачов је одговорио да треба успоставити територијални интегритет Украјине „на принципу максималне децентрализације, уз могућност преиспитивања постигнутих договора у случају да они неког престану да задовољавају“.

Он такође сматра да Украјина не треба да уђе у НАТО, пошто такав корак „ни на који начин неће ојачати ни евроатлантску, ни општеевропску, ни светску безбедност“. Међутим, о том питању треба да одлучују сами Украјинци без спољњег притиска, сматра Косачов.

Косачов је, притом, нагласио да је питање Крима „затворено“ и да је „то Русија“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 коментара

  1. pravda says:

    tako je gosp.Konstantin-e-Srbine

  2. Steva says:

    Nesto ne vezano za ovu temu.Na pomorskim vojnim vezbama gde su ucestvovali:americki nosac aviona "Teodor Ruzvelt" i par pratecih americkih brodova a sa druge strane francuska podmornica "Musafir",kao ne prijateljska.Necete verovati,"Musafir"je "potopio"i "Teodora Ruzvelta"i sve pratece brodove.Amerikanci ostali u soku,jer su ulozili 2,6 miliardi dolara na modernizaciju "Ruzvelta".Upravo su ga "osposbili",da bi bio siguran u ovakvim "ratnim"slucajevima kad ono cvrc.Izvor informacia (DWN),Deutsche wirtschaft nachrichten.Ameri nisu hteli da objave ovu vest,ali su je objavili Francuzi,(dali namerno ili greskom), ali je posle brzo skinuta sa sajta.Vezbe odrzane sredinom februara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u