РУСИЈА ПРОМЕНИЛА ТАКТИКУ: Подржаћемо независност Доњецка и Луганска

RUSIJA PROMENILA TAKTIKU: Podržaćemo nezavisnost Donjecka i Luganska

7 marta 2015

Novorosija 56767Konstantin Kosačov, šef spoljnopolitičkog komiteta Saveta Federacije, Gornjeg doma Ruskog parlamenta, nagovestio je da bi Rusija mogla da podrži nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, ako ne preostane drugih varijanti za rešenje krize na istoku Ukrajine.

„Ako i kada budu iscrpljene sve druge mogućnosti da se postigne političko rešenje, ne isključujem takvu varijantu“, rekao je Kosačov u intervjuu radiju Komersant FM na pitanje treba li Rusija da podrži stvaranje „nezavisne Novorusije ili DNR-LNR“, ako takvu odluku objave vlasti tih samoproglašenih republika.

On je, pritom, podsetio na stav rukovodstva Rusije da oko konačnog rešenja treba da bude postignuta saglasnost sukobljenih strana.

„Rusija tu ne treba da govori: ʼne, vi morate obavezno biti teritorijalno celovita državaʻ, ili ʼne, vi nikada nećete biti teritorijalno celovita država, treba da se raziđeteʻ, ili ʼsamo federalizacijaʻ, ili ʼsamo autonomizacijaʻ, ili ʼsamo decentralizacijaʻ“, rekao je ruski senator.

„Obratite pažnju“, dodao je, „da mi nemamo takav pristup i da je predsednik i šef diplomatije više puta govorio o više varijanti. A najvažnije je da konačno budu svi zadovoljni i da se s njom slože“, rekao je Kosačov.

Prema njegovim rečima, za to postoji „ogromna šansa i to je jedino što treba da podrže i Rusija, i SAD, i EU, i NATO i svi ostali“.

Na pitanje kakav bi, po njegovom mišljenju, izlaz iz ukrajinske krize za Rusiju bio optimalan, Kosačov je odgovorio da treba uspostaviti teritorijalni integritet Ukrajine „na principu maksimalne decentralizacije, uz mogućnost preispitivanja postignutih dogovora u slučaju da oni nekog prestanu da zadovoljavaju“.

On takođe smatra da Ukrajina ne treba da uđe u NATO, pošto takav korak „ni na koji način neće ojačati ni evroatlantsku, ni opšteevropsku, ni svetsku bezbednost“. Međutim, o tom pitanju treba da odlučuju sami Ukrajinci bez spoljnjeg pritiska, smatra Kosačov.

Kosačov je, pritom, naglasio da je pitanje Krima „zatvoreno“ i da je „to Rusija“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. pravda says:

    tako je gosp.Konstantin-e-Srbine

  2. Steva says:

    Nesto ne vezano za ovu temu.Na pomorskim vojnim vezbama gde su ucestvovali:americki nosac aviona "Teodor Ruzvelt" i par pratecih americkih brodova a sa druge strane francuska podmornica "Musafir",kao ne prijateljska.Necete verovati,"Musafir"je "potopio"i "Teodora Ruzvelta"i sve pratece brodove.Amerikanci ostali u soku,jer su ulozili 2,6 miliardi dolara na modernizaciju "Ruzvelta".Upravo su ga "osposbili",da bi bio siguran u ovakvim "ratnim"slucajevima kad ono cvrc.Izvor informacia (DWN),Deutsche wirtschaft nachrichten.Ameri nisu hteli da objave ovu vest,ali su je objavili Francuzi,(dali namerno ili greskom), ali je posle brzo skinuta sa sajta.Vezbe odrzane sredinom februara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *