RUSIJA PROTIV TERORIZMA: Ubijeno sedmoro militanata

RUSIJA PROTIV TERORIZMA: Ubijeno sedmoro militanata

19 januara 2014

Russian spetsnatzRuska vojska ubila je sedmoro militanata, među kojima i jednu ženu potencijalnog bombaša samoubicu, tri nedelje pre početka Olimpijskih igara u Sočiju.

Nacionalni komitet za antiterorizam saopštio je da su teroristi ubijeni u većinski muslimanskoj ruskoj republici Dagestan i da su najverovatnije povezani s napadom na lokalni restoran, u kojem je u petak uveče povređeno 16 ljudi, preneo je Frans pres.

Među ubijenima je mlada žena, koja se pripremala za samoubilački napad, rekao je za francusku agenciju portparol Komiteta.

Najmanje 16 ljudi, od kojih pet civila i dva policajca, ranjeno je u petak uveče u napadu na jedan restoran u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, gde pobunjenici prete napadima tokom Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane idućeg meseca u Sočiju.

Nasilje je izbilo samo nekoliko trenutaka nakon što je na državnoj televiziji emitovan intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u kome je on obećao da će osigurati potpunu bezbednost na Olimpijskim igrama u Sočiju, uprkos strahovima od nastavka napada bombaša-samoubica povezanih sa islamistima.

U dva napada koje su bombaši-samoubice izveli krajem decembra na železničkoj stanici i u trolejbusu u južnom ruskom gradu Volgogradu, a koje su istražitelji povezali sa osumnjičenima iz Dagestana, ubijeno je 34, a ranjeno na desetine ljudi.

Islamistički pobunjenici sa sedištem u republikama u regionu Severnog Kavkaza kao što je Dagestan, koji teže ka formiranju nezavisne države, obećali su da će prekinuti Olimpijske igre u Sočiju kako bi potkopali Putina, navodi francuska agencija.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana odbacilo je spekulacije da je napad u Mahačkali delo pobunjenika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *