Rusija prvi izvođač nafte u svetu

Rusija prvi izvođač nafte u svetu

11 januara 2014

OilRusija je postavila novi godišnji rekord u proizvodnji nafte, čime je prevazišla sve rekorde iz 1990-ih godina, izjavio je ministar za gorivo i energetiku Rusije Aleksandar Novak.

Po ministrovim rečima, obim proizvodnje iznosio je 523,2 miliona tona, što je za 4,5 miliona više nego prethodne godine.

Novak je istakao da je, prema predviđanju društveno-privrednog razvoja zemlje, bila planirana proizvodnja na nivou od 505-510 miliona tona. On je dodao da je rast u prethodnoj godini ostvaren, izmešu ostalog, zahvaljujući izmenama poreskog zakonodavstva u Rusiji, koje su stimulisale eksploataciju teško pridobivih rezervi.

Jedan od činilaca ovog rasta bila je delatnost Rosnjefta na Vankorskom nalazištu u Krasnojarskom kraju, gde je kompanija uspela da značajno poveća proizvodnju. Osim toga, više nafte počeo je da proizvodi i Gasprom.

Kako je ranije saopšteno, Rusija je u 2013. godini bila najveći proizvođač nafte na svetu i proizvela je milion barela nafte više od najbližeg konkurenta, Saudijske Arabije.

Poslednjih godina proizvodnja nafte u Rusiji stabilno raste, pre svega zbog povoljne spoljne konjukture, koja omogućava kompanijama da investiraju više sredstava u razradu ležišta. Posle naglog pada krajem 2008. — početkom 2009. godine, cene se, praktičnom nisu spuštale ispod 90 dolara za barel.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *