RUSIJA: Prvo EU da ukine sankcije, pa ćemo onda mi

RUSIJA: Prvo EU da ukine sankcije, pa ćemo onda mi

29 novembra 2014

russiadayZamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov pozvao je danas Evropsku uniju da odustane od sankcija i „crnih lista“ za ruske građane, izražavajući spremnost Moskve da odustane od svojih uzvratnih mera.

On je naveo da će šteta od sankcija za EU biti ove godine približno 40 milijardi, koliko će najverovatnije gubici biti i za Rusiju.

Ipak, kako je istakao, sankcije su u ovom slučaju pogubnije za evropsku privredu, nego za Rusiju, jer su proizvodi pod sankcijama išli za izvoz iz EU u Rusiju.

„Ne očekujemo ništa od naših partnera. Jedino na šta računamo je da izađu iz besmislene spirale sankcija i krenu putem ukidanja sankcija i ‘crnih lista’, što će, s druge strane, omogućiti nama da odustanemo od naših lista. To bi doprinelo da i mi odustanemo od usvojenih kontramera“, rekao je Meškov u intervjuu Interfaksu.

Prema njegovim rečima, sankcije nanose štetu ne samo onome protiv kojih su usmerene, nego i onome ko ih uvodi.Meškov je preneo podatke EU koja procenjuje da će ove godine gubici za Uniju biti približno 40 milijardi evra.

„Naredne godine taj iznos može da poraste do 50 milijardi evra. Procene sa naše strane još nisam video, ali bi trebalo da su slične“, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije. Meškov je naveo da prema različitim procenama smanjenje robne razmene između Rusije i EU za devet meseci 2014. iznosi između dva i tri odsto a da sa nekim zemljama to je već „na desetine procenata“.Ruski diplomata je istakao da zemlje EU „same sebi pucaju u nogu“, jer se svaki dan sankcija smanjuje broj radnih mesta i bruto društveni proizvod.

Prekjuče je objavljeno da je EU proširila listu sankcija, uključujući na nju 13 političara i pet stranaka i organizacija samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

TAS S je danas iz Brisela preneo da na listi nema nijednog ruskog predstavnika niti organizacije, već da su u pitanju uglavnom predstavnici vlasti u DNR i LNR.Na taj način „crna lista“ EU broji 132 državljanina Rusije i Ukrajine, uključujući predstavnike rukovodstva i bezbednosnih struktura Rusije, nekoliko ruskih poslanika i privrednika, predstavnika lokalnog rukovodstva Krima, kao i nekoliko građana Ukrajine, uključujući političcare i lider DNR i LNR koji se protive Kijevu.Broj kompanija kojima su uvedene sankcije dostigao je 28, navela je ruska državna agencija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Ne pada im napamet da uvedu sankcije nacistima. To govori kakvu politiku vodi EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *