RUSIJA REAGUJE: Spremamo odgovor na širenje NATO pakta na istok

RUSIJA REAGUJE: Spremamo odgovor na širenje NATO pakta na istok

27 avgusta 2014

rus_baz_ukr_123Rusija će preduzeti mere za zaštitu svoje bezbednosti kao odgovor na poteze NATO na istoku Evrope, prenela je agencija RIA Novosti, citirajući izjavu Stalnog predstavništva Rusije pri NATO.

Jačanje prisustva NATO u regionu naneće štetu evroatlantskoj stabilnosti, ističu ruske diplomate, komentarišući izjavu genseka te alijanse Andersa Fog Rasmusena objavljenu u britanskom listu Gardijan.

On je izjavio da će na samitu NATO da će u Velikoj Britaniji biti usvojen plan spremnosti za delovanje, koji treba da uključuje razmeštanje NATO kontingenta u zemljama Istočne Evrope sa rotacijom trupa „onoliko, koliko je potrebno”.

Stalno predstavništvo Rusije ističe da termin „rotacija” ne treba da zavarava.

„U pitanju je stalno prisustvu NATO na istoku” — navodi se u saopštenju.

Po proceni Stalnog predstavništva RF, Moskva i NATO drugačije shvataju „strateško partnerstvo”.

„Izgleda da NATO Rusiju ne smatra partnerom, već pre neprijateljskom silom” — istaklo je Stalno predstavništvo Rusije pri NATO.

Ruske vojne diplomate smatraju da alijansa treba više pažnje da posvećuje problemima međunarodne bezbednosti umesto što povlađuje strahovima svojih istočnih partnera.

Na tvrdnju Rasmusena da alijansa ima informacije iz nekoliko izvora o umešanosti Rusije u destabilizaciju situacije u Ukrajini, Stalno predstavništvo je odgovorilo: „Pozivanje na mnogobrojne obaveštajne podatke nema smisla, ukoliko nije potvrđeno činjenicama”.

Rusija je u svetlu događaja u Ukrajini više puta ukazivala na povećanje vojnih aktivnosti NATO u Evropi bez presedana.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ref um leks says:

    „Izgleda da NATO Rusiju ne smatra partnerom, već pre neprijateljskom silom” - nervira me ovakvo ponašanje rusije, ali, mislim da ipak nisu naivni i da znaju da zapad jednom neprijatelj, uvijek neprijatelj, pa makar i kao kain, ako bi se govorilo i po čemu da su braća! ipak, smatram ovakvu igru izuzetno opasnom, iz prostog razloga jer stvaraju pretpostavku da im se desi i da sami sebe - prevare, da se zeznu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *