RUSIJA – SAD: Dok Obama zagovara smanjenje nuklearnog naoružanja, Amerika obnavlja nuklearni potencijal u Evropi

RUSIJA – SAD: Dok Obama zagovara smanjenje nuklearnog naoružanja, Amerika obnavlja nuklearni potencijal u Evropi

5 juna 2013

obama-putin-russia-election-2012-10-08Piše: Dmitrij Sedov

Priča u vezi pisma B.Obame, predsednika SAD, predsedniku Rusije V.Putinu, napisanom sredinom aprila o.g. i odgovora na njega, koje je sekretar Saveta bezbednosti RF N.Patrušev dostavio Vašingtonu, stiče svoje prave konture.

Glavna ideja Obaminog pisma se sastoji u tome, da Rusija i SAD predstavljaju dve velike države koje, umesto da se svađaju zbog sitnica – „zakona Magnitskog“, pooštravanja propisa o radu nekomercijalnih organizacija u Rusiji i sličnog, treba zajednički da rešavaju globalne zadatke.

B.Obama je predložio da se „razradi sporazum o transparentnosti po pitanju nekomercijalnih organizacija, koji bi uključivao i razmenu informacija. Time bi se potvrđivalo da naši programi ne predstavljaju pretnju za snage potiskivanja jedne strane od strane druge, a strane bi pravno obavezivao“.

Pri tom je iz Obaminog pisma očigledno da za SAD razmeštanje sistema protivraketne odbrane tik uz ruske granice predstavlja gotov posao, koji ne podleže preispitivanju. Američki predsednik predlaže samo „razmenu informacija“, što samo po sebi izaziva sumnju. Razmena informacija u bilo kom momentu može da se prekine, a raketne rampe teško da će se u naše vreme ukloniti od naših granica.

Osim toga, američki lider se zalaže za dalje smanjenje naoružanja i izražava spremnost „da učini nove odlučne korake kako bi se otišlo još dalje od zastarelih nuklearnih koncepcija iz vremena hladnog rata“. On predlaže da se između Rusije i SAD zaključi sporazum o „nastavljanju smanjenja svojih nuklearnih arsenala“. Pri čemu šef Bele kuće takav dokument hoće da potpiše već ove godine.

I sada tu čovek počinje da oseća snažnu potrebu da razmisli o još jednom faktoru.

U drugoj polovini aprila saznalo se za startovanje Pentagonovog programa o modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja iz američkih baza u Evropi i SAD. Kako su saopštile britanske novine The Guardian za program „produženja života“ nuklearnom oružju će se izdvojiti 11 milijardi dolara. Novine citiraju američkog eksperta Hansa Kristensena, koji kaže da taj program ima za cilj značajno obnavljanje američkog nuklearnog potencijala u Evropi – za šta se prilično teško mogu naći dodirne tačke sa Obaminim obećanjima da neće biti razvijanja novih sistema nuklearnog oružja.

Program predviđa da približno dvesta taktičkih atomskih bombi V-61 dobije sistem za precizno navođenje sa adaptiranjem za istrebljivače F-35, koji su konstruisani po tehnologiji „stels“. Tako će, konstatuje Hans Kristensen, do završetka projekta, predviđenog za 2019. – 2020.godinu, nuklearni potencijal SAD u Evropi dobiti nove visoko precizne atomske bombe zajedno sa savremenim sredstvima dostave, pomoću nevidljivih aviona.

Naravno, SAD mogu da smatraju svoje atomske bombe u Evropi za taktičko nuklearno oružje, ali se za Rusiju dvesta visoko-preciznih nuklearnih punjenja koja poseduju mogućnost da se nadzvučnim „stelsima“ dostave u dubine ruske teritorije, pretvaraju u strateško oružje, usmereno direktno protiv nje…

Istovremeno – ruske taktičke rakete ničim ne prete Sjedinjenim Državama.

Ovakav američki prilaz naravno da ne može da zadovolji rusku stranu, šta više – on još jednom navodi na razmišljanje o iskrenosti Vašingtona kada govori o temi razoružanja. Upravo o tome diplomatskim jezikom govori odgovor V.Putina predsedniku SAD.

Smisao ruskog odgovora je u pozivu na pošten dijalog o najvažnijim pitanjima bezbednosti obzirom na sve dublje međunarodne probleme.

V.Putin je podvukao da su „danas, kao nikada do sada, neophodni konkretni postupci, koji bi poboljšali atmosferu za dijalog, kao i sprečili pojave novih momenata koji na naše odnose mogu da utiču negativno“. Prema rečima N.Patruševa „Predsednik Rusije je dao nalog da se oforme naši predlozi u vezi sa celim nizom spornih momenata, koji će se ponuditi američkoj strani. Pretpostavljam, da će dugotrajni intenzivni dijalog o navedenom pitanju, doprineti da se postignu konkretni dogovori.

A za sada: poslednja inicijativa B.Obame navodi na zaključak da nam se nudi još jedno „resetovanje“ odnosa, pošto je prvo propalo zbog preterano očiglednih američkih „duplih standarda“.

Ovde treba da se obrati pažnja na još jednu okolnost. Pokušaji SAD da se izbore za „globalizaciju“ svoje vojne nadmoći sve do sada nisu doneli željeni rezultat. Da se prisetimo samo dva primera iz prošlih godina.

1. Prvog avgusta 1998. su sa američkog broda „Abraham Linkoln“, stacioniranog u Arabijskom moru na bazu za obuku „Al-Kaide“ koja se nalazi u Istočnom Avganistanu poslate krilate rakete „Tomahavk“. Cilj je bio da se fizički uništi Osama bin Laden. Pri brzini od 880 km/h rakete su za dva sata prešle put od 1760 km, ali bin Ladena tamo gde su se nadali Amerikanci više nije bilo. Ako je verovati Ričardu Klarku, bivšem rukovodiocu antiterorističkih snaga SAD, udar je kasnio manje od jedan sat.

2. 19.marta 2003. Amerikanci su, nadajući se da će ubiti Sadama Huseina i još nekoliko ljudi iz najvišeg iračkog rukovodstva, lansirali 40 krilatih raketa na tri tačke u blizini Bagdada. Međutim, iračkog lidera nije bilo ni na jednom od ta tri mesta, ali su zato izginuli mirni stanovnici Bagdada.

Postalo je jasno da tako složene operacije treba da se rešavaju savršenijim oružjem. Ideja o prelasku na novi oblik vojne podrške „globalizaciji“ pojavila se još 90. godina, a njen smisao je da protiv „izvora zla“ treba da se koristi izuzetno brzo i izuzetno precizno oružje. Ideju su nazvali Prompt Global Strike (brzi globalni udar). Ona se zvanično prikazuje kao ideja za usavršavanje sredstava za borbu sa „globalnim terorizmom“, ali činjenice govore drugačije: priprema se alat za nenuklearni globalni diktat! „Alat“ predstavlja kompleksan sistem, u kome su, na primer, i sledeće vrste oružja:

– Nadzvučna krilata raketa H-51AWaverider koja razvija brzinu od 6088 km/sat, sa radijusom delovanja od 500km. Smatra se da po preciznosti ne postoji sistem koji bi se mogao uporediti sa njom.

– Bespilotne „nevidljive“ strateške letilice H-47V. Taj „dron“ je u stanju da se bavi neprekidnim izviđanjem, da pronalazi ciljeve i uništava ih.

– Usavršena balistička raketa nove generacije Trident II sa nekoliko bojevih glava koje ne sadrže nuklearno punjenje, a koje dejstvuju svaka za sebe. Glavni pravac razvoja tog projekta je značajno povećanje preciznosti raketa koje su ranije nosile atomska punjenja. Očekuje se da će za manje od dve godine prostor iznad Svetskog okeana biti prošaran američkim podmornicama koje će nositi te rakete.

Novi Trident II je težak oko 65 tona i nosi četiri bojeve glave, a svaka od njih, eksplodirajući iznad cilja, uništava sve u radijusu od jednog kilometra. Vreme za nanošenje udara na bilo kojoj tački zemljine kugle je maksimalno 1 sat. Dvanaest podmornica sa 22 takve rakete će dežurati neprekidno, a još dve će biti kao rezerve.

Treba da se napomene i rad na kosmičkim orbitalnim platformama, koji se vodi u SAD, koje su u stanju da nose visoko precizno kinetičko oružje. Planira se da se svo to oružje proizvodi u količinama koje sasvim sigurno nisu potrebne za pojedinačne ciljane operacije. Jer broj hiperzvučnih raketa i dronova se meri hiljadama.

Amerika je spremna da vrlo brzo izađe na principijelno nov nivo snabdevenosti svojih oružanih snaga, koja će biti blizu toga da se neprijatelju nanese neprihvatljiva šteta iako se za to neće koristiti nuklearno oružje. To u stvari i jeste pravi razlog njihovih težnji za smanjenje potencijala ruskih strateških raketa. Jer dok god taj potencijal postoji, postoji i mogućnost za udar, kao odgovor.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *