РУСИЈА ШАЉЕ ПОМОЋ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

RUSIJA ŠALJE POMOĆ REPUBLICI SRPSKOJ

9 aprila 2020

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik,predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Radovan Višković i ambasador Ruske Federacije u BiH Petro Ivancov, dočeuju na banjalučkom aerodromu prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

Dodik je zatražio od predsednika Rusije Vladimira Putina pomoć u medicinskoj opremi i materijalima za sprečavanje širenja epidemije, a razgovarao je i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da danas na Aerodrom Banjaluka slete tri aviona sa medicinskom opremom i meterijalima koje Ruska Federacija donira Republici Srpskoj.

Šojgu: Pomoć u BiH stiže po nalogu Putina

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da će se pomoć Bosni i Hercegovini za potrebe borbe protiv pandemije virusa korona isporučiti po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Po nalogu vrhovnog glavnokomandujućeg ruske vojske Vladimira Putina, ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je da se Bosni i Hercegovini pošalje pomoć za potrebe borbe protiv širenja infekcije korona virusa“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se precizira, u tu bivšu jugoslovensku republiku će doleteti tri ruska teretna aviona Il-76. Biće prebačeno pet jedinica vojne i specijalne tehnike, kao i 24 ruska vojnika.

Iz ruskog Ministarstva se navodi i da se ova pomoć šalje na osnovu zahteva koji je Moskvi uputilo rukovodstvo Republike Srpske.

Podsetimo, Rusija je pomoć za potrebe borbe protiv virusa korona poslala do sada Italiji i Srbiji.

KOMENTARI4 komentara

 1. Pera says:

  Pa bio je red. Italijani, amerikanci pa eto stigose i nasi Bosanci na red !

  • Teks says:

   Koji to "bosanci"? Šta ti je to?

  • Slobodanka says:

   Pozdravljaju te: Stefan Vukčić Kosača i Sveti Vasilije Ostroški. Kako ti pričaš ispada da ova pomoć neće stići Hercegovcima u istočnoj Hercegovini u opštine Trebinje, Ljubinje, Bileća, Nevesinje, Gacko, Istočni Mostar, zatim Foča i Čajniče. Bosanci znači stanovništvo Bosne (oko 80% teritorije države BIH), dakle pod demonimom Bosanci podrazumeva se bez obzira na nacionalnu pripadnost stanovništvo i Republike Srpske i Federacije BIH i distrikta Brčko. Konkretno ova pomoć sada poslata je samo Republici Srpskoj u kojoj po popisu iz 2013 bilo je oko 83% Srba.

  • Slobodanka says:

   U Republici Srpskoj ima i Bošnjaka i Hrvata, i pripadnika drugih etničkih grupa te ako im ova pomoć zatreba biće im pružena. Medjutim kad kažeš Bosanci to onda podrazumeva i stanovništvo Sarajeva, Tuzle, Travnika, Zenice, Brčkog, Velike Kladuše, itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *