РУСИЈА ШАЉЕ ВОЈСКУ!

RUSIJA ŠALJE VOJSKU!

9 jula 2021

Ruske vlasti su saopštile danas da će pomoći Tadžikistanu da se izbori sa bilo kakvim posledicama američkog povlačenja iz Avganistana i da će vojni savez Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), na čelu sa Moskvom, morati aktivno da sarađuje u zaštiti svog južnog krila.Ruski ambasador u Tadžikistanu sastao se danas sa radnom grupom ODKB-a poslatom da nagleda avganistansku granicu, saopštila je ruska ambasada u Tadžikistanu, a prenosi agencija Rojters.

– Spremnost ruske strane da pruži neophodnu pomoć Dušanbeu u okviru bilateralnih strateških odnosa je još jednom ponovljena, kao i potreba za aktivnom političkom vojnom saradnjom među državama članicama ODKB-a kako bi se osigurala bezbednost na južnim granicama te organizacije, navodi se u saopštenju ambasade.

Tadžikistan je u sredu zatražio od šestočlane organizacije ODKB da se Dušanbeu pomogne u suočavanju sa pretnjama iz susednog Avganistana, gde se bezbednosna situacija naglo pogoršala, prenosi agencija Rojters.

Inostrane snage se iz Avganistana povlače nakon skoro 20 godina borbe, a talibani su počeli da stiču sve veću prednost.

Stotine pripadnika avganistanskih snaga ja bezbednosti prebeglo je preko granice u Tadžikistan prošle nedelje.

Šef državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgistana opisao je situaciju na avganistanskoj granici sa Tadžikistanom i Uzbekistanom kao tešku, navodeći da postoji ozbiljna pretnja i za Kirgistan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *