РУСИЈА САОПШТИЛА: Имамо одговор за Америку

RUSIJA SAOPŠTILA: Imamo odgovor za Ameriku

7 novembra 2019

Rusija ima spreman odgovor u slučaju povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Svaka odluka Vašingtona o povlačenju iz Sporazuma predstavlja udarac međunarodnoj bezbednosti, smatra Jermakov. „Nažalost, naše američke kolege namerno se bave time od kraja 90-ih prošlog veka“, konstatovao je diplomata, napominjući da povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu nije bilo „veliko iznenađenje“ za Moskvu.Odgovarajući na pitanje da li će Rusija preduzimati neke recipročne korake ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz Sporazuma, Jermakov je rekao: „Naravno. Sve smo pripremili. Saznaćete.“

Ranije su američki mediji objavili da je američki predsednik Donald Tramp potpisao dokument o namerama da se povuče iz ovog Sporazuma.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel izjavio je da je zabrinut zbog izveštaja o mogućim planovima Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, on je uputio protestno pismo Beloj kući upućeno savetniku predsednika za nacionalnu bezbednost. Kongresmen nije objasnio o kakvim se porukama radi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su američki obaveštajci počeli da optužuju Moskvu za narušavanje Sporazuma kako bi sprečili nadzorne letove iznad svoje teritorije. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, zauzvrat, istakla da za sada nema nikakvih zvaničnih izjava u vezi sa povlačenjem Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu i dodala da Moskva smatra Sporazum važnim instrumentom za evropsku bezbednost.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je stupio na snagu 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih članica.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Minimum 2 komada S-400 JEsu nam potrebna da bi odvratili neprijatelja od pokušaja napada, a to je u vezi sa gustinom potencijalnog napada. Ne razumem zašto je Vučić dao izjavu da je to za nas mnogo novaca i da nemamo novac za to. Ispada da naše glave su najjeftinije, ama besplatne su za otkidanje. Da uporedimo cenu S-400 sa cenama izgradnje novih mostova koje bi morali da izgradimo nakon rušilačkog napada agresora. Pa još na to dodati cenu ponovne izgradnje porušenih fabrika i stambenih objekata. A izgubljeni ljudski životi, njima se ne može odrediti cena. Setimo se naprimer napada na voz u Grdeličkoj klisuri kada su avioni zlikovačkog NATO pakta sa 2 rakete pogodile PUTNIČKI VOZ. Tačan broj žrtava sa sigurnošću ni do danas nije utvrdjen. ... Evo naprimer jedan most koji sad počinje da se gradi kod Nove Gradiške na reci Savi, ugovorena cena izgradnje je 23,49 miliona evra. Preračunato to je oko 26 miliona USA dolara. Cena jednog S-400 je oko 400 miliona dolara ili preračunato samo u mostove to je bar 8 novih mostova a zavisno od veličine možda i više. Napomena: tokom 11 nedelja agresije NATO je srušio 58 mostova, 540 objekata i 30.000 kuća. Ko nam garantuje da neće opet krenuti u zločinačku akciju? Oni stalno traže gde će da angažuju svoju ratnu avijaciju, a pritom često se vraćaju na mesto svog prethodnog zločina i ponovo ga bombarduju.

  • Evans says:

   kazi ti nama gde je bila Rusija da BRANI, gde je bio veliki debeli vojvoda da BRANI, gde su bili junaci cetnici da BRANE...

   • holland says:

    Svaki vojni pilot kad poleće u zagrebu imao bi samo jednu stvar na umu: kako nosi glavu u torbi...

  • Evans says:

   te ruske zelene cevke zavarene na kamion bi bile unistene u roku od 15 minuta ako pocne rat.A oni smesni MiG-ovi 29 oboreni pre nego sto pilog uspe da poleti.. nij eovo 99, AMerika sad nece imati milosti... ako nastavite da serendate o kupovini ruskog smesnog oruzja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *