РУСИЈА САОПШТИЛА: Надамо се да Америка неће претворити Балкан у фронт против Русије

РУСИЈА САОПШТИЛА: Надамо се да Америка неће претворити Балкан у фронт против Русије

24 децембра 2021

Русија рачуна да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена имати политичку вољу и довољно разума да не претвори Балкан у још један фронт борбе против Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.На тезу о томе да је БиХ „жртва руско-америчког конфликта“ Лавров каже да Русија не решава своја питања на рачун туђих интереса и не ставља партнере пред лажан избор – „или сте с нама или сте против нас“.

„Наш принципијелни став је добро познат – за регионалне проблеме потребна су регионална решења на бази инклузивног дијалога и уз узимање у обзир ставова свих заинтересованих страна. При томе, морам да приметим да у последње време Вашингтон избегава да са нама дискутује не само о БиХ, него о балканском питању као таквом. Надамо се да ће Бајденова администрација имати довољно политичке воље и разума да не претвори Балкан у још један фронт против Русије јер ће то имати фаталне последице по Европу у целини“, рекао је Лавров у интервјуу за сарајевско „Ослобођење“.

Упитан шта је главни интерес Русије на Балкану, шеф руске дипломатије је рекао да су то мир, безбедност и стабилност.

„Не треба траћити неки скривени смисао у руској политици. То нема перспективу. Ми са свима сарађујемо на бази узајамног поштовања, равноправности, транспарентности и на бази принципа међународног права, пре свега Повеље УН“, истакао је Лавров.

Мит о „малигном утицају“ Москве је вештачки створен, напомиње он.

„Упорно на њему инсистирају овдашњи русофоби с циљем да отрују атмосферу сарадње у региону. То би, вероватно, одговарало интересима појединачних актера изван региона који више воле ‘лов у мутном’“, навео је руски министар.

Стављање балканских држава пред вештачки избор „ЕУ или Русија“ је контрапродуктивно и неправедно, а истовремено тиме се у региону подстиче стварање нових линија поделе и онемогућава сарадња, истиче шеф руске дипломатије.

Он је, такође, скренуо пажњу на то да се воља грађана балканских држава често игнорише.

„Погледајте чиме је то резултирало у Црној Гори коју су буквално увукли у НАТО упркос ставу већине. Због чега ломити преко колена и на силу гурати евроатлантску агенду? Узгред, сви се одлично сећају шта је НАТО направио у региону 90-тих година. Последице бомбардовања осиромашеним уранијумом на себи ће осећати, на жалост, многе наредне генерације локалног становништва“, рекао је он.

Србија кључни партнер Русије на Балкану

Лавров је поновио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану и да Москва изузетно цени стратешко партнерство с Београдом и улаже напоре за даље свеобухватно унапређење билатералних односа.

По питању Косова руски став је добро познат, истакао је Лавров.

„Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну одрживо и узајамно прихватљиво решење на бази Резолуције СБ УН 1244. То решење мора да буде одобрено у Савету безбедности јер се ради о осигуравању међународног мира“, рекао је Лавров.

Разгранати односи Русије и Хрватске, која је члан не само ЕУ него и НАТО, снажан су пример да се узајамно корисне везе могу успешно развијати уз обострано стремљење таквим циљевима.

„Заинтересовани смо за промовисање позитивне агенде у односима са Северном Македонијом и Албанијом“, додао је министар.

KOMENTARI3 коментара

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Uskoro rat u bih, zna to i Lavrov.

  2. History planet says:

    Neće nas pretvoriti ali će nas malo istrebiti. Im sory - nismo znali da vi niste Rusi.

  3. Petrovgrad says:

    Srebe neć, OSTALI SU VEĆ PROTIV RUSA.Divizije iz 1941, Vražja, Handžar, Skender Beg,... brzo će se popuniti, ali sa prvom smotrom i postrojavanjem biće iništene. Bugari se ukakili u gaće, Rumuni se sada prave ludi, i ako će NATO baze u Rumuniji biti prve na udaru. Rusi će ih spržiti za 24 sata, ostaće samo pepeo. Jenki i pirgavi Englezi neće napasti Ruse. Nemci i Francuzi su se opekli već na tom putu. Ukrajinci, Gruzijci, mudžahedini odnosno ekstremisti i ostali sateliti će zasigurno krenuti i završiti svoje misije po kratkom postupku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u