РУСИЈА САОПШТИЛА: Надамо се да Америка неће претворити Балкан у фронт против Русије

RUSIJA SAOPŠTILA: Nadamo se da Amerika neće pretvoriti Balkan u front protiv Rusije

24 decembra 2021

Rusija računa da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imati političku volju i dovoljno razuma da ne pretvori Balkan u još jedan front borbe protiv Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.Na tezu o tome da je BiH „žrtva rusko-američkog konflikta“ Lavrov kaže da Rusija ne rešava svoja pitanja na račun tuđih interesa i ne stavlja partnere pred lažan izbor – „ili ste s nama ili ste protiv nas“.

„Naš principijelni stav je dobro poznat – za regionalne probleme potrebna su regionalna rešenja na bazi inkluzivnog dijaloga i uz uzimanje u obzir stavova svih zainteresovanih strana. Pri tome, moram da primetim da u poslednje vreme Vašington izbegava da sa nama diskutuje ne samo o BiH, nego o balkanskom pitanju kao takvom. Nadamo se da će Bajdenova administracija imati dovoljno političke volje i razuma da ne pretvori Balkan u još jedan front protiv Rusije jer će to imati fatalne posledice po Evropu u celini“, rekao je Lavrov u intervjuu za sarajevsko „Oslobođenje“.

Upitan šta je glavni interes Rusije na Balkanu, šef ruske diplomatije je rekao da su to mir, bezbednost i stabilnost.

„Ne treba traćiti neki skriveni smisao u ruskoj politici. To nema perspektivu. Mi sa svima sarađujemo na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, transparentnosti i na bazi principa međunarodnog prava, pre svega Povelje UN“, istakao je Lavrov.

Mit o „malignom uticaju“ Moskve je veštački stvoren, napominje on.

„Uporno na njemu insistiraju ovdašnji rusofobi s ciljem da otruju atmosferu saradnje u regionu. To bi, verovatno, odgovaralo interesima pojedinačnih aktera izvan regiona koji više vole ‘lov u mutnom’“, naveo je ruski ministar.

Stavljanje balkanskih država pred veštački izbor „EU ili Rusija“ je kontraproduktivno i nepravedno, a istovremeno time se u regionu podstiče stvaranje novih linija podele i onemogućava saradnja, ističe šef ruske diplomatije.

On je, takođe, skrenuo pažnju na to da se volja građana balkanskih država često ignoriše.

„Pogledajte čime je to rezultiralo u Crnoj Gori koju su bukvalno uvukli u NATO uprkos stavu većine. Zbog čega lomiti preko kolena i na silu gurati evroatlantsku agendu? Uzgred, svi se odlično sećaju šta je NATO napravio u regionu 90-tih godina. Posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom na sebi će osećati, na žalost, mnoge naredne generacije lokalnog stanovništva“, rekao je on.

Srbija ključni partner Rusije na Balkanu

Lavrov je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da Moskva izuzetno ceni strateško partnerstvo s Beogradom i ulaže napore za dalje sveobuhvatno unapređenje bilateralnih odnosa.

Po pitanju Kosova ruski stav je dobro poznat, istakao je Lavrov.

„Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje na bazi Rezolucije SB UN 1244. To rešenje mora da bude odobreno u Savetu bezbednosti jer se radi o osiguravanju međunarodnog mira“, rekao je Lavrov.

Razgranati odnosi Rusije i Hrvatske, koja je član ne samo EU nego i NATO, snažan su primer da se uzajamno korisne veze mogu uspešno razvijati uz obostrano stremljenje takvim ciljevima.

„Zainteresovani smo za promovisanje pozitivne agende u odnosima sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, dodao je ministar.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Uskoro rat u bih, zna to i Lavrov.

  2. History planet says:

    Neće nas pretvoriti ali će nas malo istrebiti. Im sory - nismo znali da vi niste Rusi.

  3. Petrovgrad says:

    Srebe neć, OSTALI SU VEĆ PROTIV RUSA.Divizije iz 1941, Vražja, Handžar, Skender Beg,... brzo će se popuniti, ali sa prvom smotrom i postrojavanjem biće iništene. Bugari se ukakili u gaće, Rumuni se sada prave ludi, i ako će NATO baze u Rumuniji biti prve na udaru. Rusi će ih spržiti za 24 sata, ostaće samo pepeo. Jenki i pirgavi Englezi neće napasti Ruse. Nemci i Francuzi su se opekli već na tom putu. Ukrajinci, Gruzijci, mudžahedini odnosno ekstremisti i ostali sateliti će zasigurno krenuti i završiti svoje misije po kratkom postupku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *