РУСИЈА САОПШТИЛА: „Разговарамо са Србијом о испоруци С-300“

RUSIJA SAOPŠTILA: „Razgovaramo sa Srbijom o isporuci S-300“

19 jula 2017

RUSIJA razmatra moguće isporuke protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Srbiji, potvrdio je danas direktor ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

– Srpski partneri trenutno su zainteresovani za isporuku jednog diviziona S-300. To je nešto o čemu razgovaramo – rekao je Šugajev na Međunarodnom salonu vazduhoplovstva i kosmosa (MAKS).

Iako se o nabavci nekog od ruskih savremenih raketnih sistema za Vojsku Srbije već dugo spekuliše u domaćoj javnosti, potvrda o ovoj vrsti aranžmana prvi put je stigla iz epicentra razgovora dveju država. Prvi čovek ruske agencije izneo je i plan da se dogovoreni avioni „mig-29“ isporuče Srbiji krajem ove godine.

Pouzdani sistem za zaštitu vazdušnog prostora S-300 bio je tema više razgovora državnog vrha Srbije i ruskih zvaničnika, među kojima je bio i vicepremijer Dmitrij Rogozin. Nabavka ovog sistema bila je i tema kontakata sa najvišim vlastima Belorusije.

– Ova vrsta naoružanja bila bi okosnica naše protivvazdušne odbrane koji bi činile i rakete „neva“ i „kub“, kao i eventualno neki od sistema srednjeg dometa, koji bi mogao da bude kupljen u skorijoj budućnosti. Remontovani i modernizovani „migovi“ izvršavali bi zadatke takozvanog er polisinga, čime bi sistem odbrane neba bio zaokružen – ukazuju u Vojsci Srbije.

Državni vrh Rusije je krajem prošle godine dao zeleno svetlo za ulazak ruske vojne tehnike u naše oružane snage, a ukaz kojim je isporuka odobrena potpisao je lično predsednik Vladimir Putin. Čuveni S-300, u slučaju da dve države postignu dogovor, zaokružio bi paket borbenih sistema u kome je 30 tenkova T-72s i isto toliko borbenih vozila BRD M2. Ova tehnika trebalo bi da se nađe u Srbiji najkasnije do 2019. godine.

Na stolu Mešovitog komiteta za vojnoekonomsku saradnju Srbije i Rusije, osim sistema S-300, i dalje se nalazi sistem „Buk“, o čemu je već bilo reči na prethodnim zasedanjima. Na dnevnom redu bili su i protivavionski sistemi „Tunguska“, kao i naoružanje za sredstva domaće namenske industrije. Od ove tehnike, uz lovačke avione i radarske sisteme, očekuje se da zaokruži ovu fazu modernizacije Vojske Srbije.

Moćni branilac neba ruske proizvodnje, uprkos činjenici da je u operativnu upotrebu uveden još krajem sedamdesetih godine, želja je mnogih i bogatijih armija sveta. Reč je o pouzdanom i efikasnom sredstvu koje neprijateljske rakete i letelice efikasno uništava u radijusu od 150 kilometara.

SRPSKI RAKETAŠI BOLJI OD AMERIČKIH

VEŽBU gađanja na poligonu „Šabla“ na Crnom moru, u Bugarskoj, vojnici i oficiri 250. raketne brigade PVO završili su na najbolji način – svih pet raketa pogodilo je ciljeve koji su se našli na radaru.

Vest o sjajnom rezultatu srpskih raketaša preneo je i bugarski vojni portal „Pan.bg“, uz ocenu da je gađanje jedinice iz Srbije raketama „neva“ i „kub“ bilo impresivno.

Portal navodi da su srpski raketaši sa svih pet projektila pogodili oba cilja po kojima su dejstvovali, a da su američki tek iz šestog gađanja oborili metu u vazduhu.

Na preciznosti i uvežbanosti na gađanju pripadnicima 250. raketne brigade PVO čestitao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je u čestitki podsetio i na podvig ove jedinice koja je, braneći Srbiju u NATO agresiji 1999, oborila „nevidljivi“ avion F-117.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *