Rusija se danas više ne boji nikakvih sankcija

Rusija se danas više ne boji nikakvih sankcija

15 marta 2014

rogozinUticajni potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, koji je bio i ambasador svoje zemlje pri NATO, saopštio je da Moskva neće pretiti Briselu uzvratnim sankcijama.

Prema njegovim rečima, u vladi Dmitrija Medvedeva smatraju da rešenje većine pitanja između Rusije i Zapada „leži u ravni povećavanja industrijske saradnje za koju su zainteresovane vodeće kompanije EU i američki proizvođači“.

Rogozin je ukazao da bi razaranje ili suspendovanje postojećih odnosa imalo ozbiljne posledice pre svega po one koji se u politici bave politikanstvom.

„U uslovima svetske ekonomske krize svaka igra kvazi mišićima u formi sankcija veoma je opasna i čak zločinačka. Zato mi uopšte ne razgovaramo o uvođenju uzvratnih mera. To nije naš zadatak. Naš zadatak je da upozorimo da je u ovom svetu sve međusobno krajnje povezano: baciš bumerang, a on se po pravilu vrati nazad“, izgovorio je Rogozin.

On je predočio Zapadu da je ruska industrija „spremna i za teška iskušenja“.

„Rusija je u poslednje vreme veoma mnogo uradila na tome da nađe zamenu za uvoz i na preporodu svog odbrambeno-industrijskog sistema. Zato se danas nikakvih sankcija ne bojimo. Pariranje tuđim sankcijama iziskivalo bi, naglasio je Rogozin, neke naše dodatne napore i dodatno vreme, ali ne godine već mesece. Uprkos tome, mi ćemo sa svim izaći na kraj“.

On je izrazio uverenje da je zasad prerano da se govori čak i uvođenju – iz Brisela i Vašingtona – čak i „personalnih sankcija“ protiv ruskih državnih funkcionera.

„Zasad nema o čemu da se govori. Ni tih sankcija nema. Najavljene su u vidu neke pretnje, ali se sa njima nismo upoznali, nismo ih čitali, nismo ih videli, a ni osetili“ – dodao je Rogozin.

Posebno je naglasio da su „sve neophodne mere za pariranje toj pretnji i rizicima generalno već donete“.

Zapadni mediji su, inače, objavili da su u Briselu već pripremili preliminarni spisak od 120-130 ruskih državnih rukovodilaca i prvih figura državnih kompanija protiv kojih bi mogle da budu uvedene „ukrajinske sankcije“ koje podrazumevaju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje aktiva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *