РУСИЈА СЕ НЕ ШАЛИ: Јача западну границу са 70 војних јединица

RUSIJA SE NE ŠALI: Jača zapadnu granicu sa 70 vojnih jedinica

24 jula 2018

„Više od 70 jedinica formirano je od 2016. godine u Zapadnom vojnom okrugu“, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

– Situacija na zapadnom strateškom pravcu zahteva od nas stalno usavršavanje borbenog sastava snaga i njihovih kasarni. U tu svrhu, više od 70 vojnih jedinica je formirano od 2016. godine, uključujući dve divizije i tri brigade – rekao je Šojgu.Kako je on naveo, za njihovo raspoređivanje se pravi potrebna infrastruktura, do kraja godine se planira uvođenje više od 350 objekata u eksploataciju.

– U vojnom okrugu je isporučeno oko 5000 novog i modernizovanog naoružanja i vojne tehnike, što je omogućilo da se poveća modernizacija savremenim naoružanjem sa 39 na 54 odsto – rekao je on.

Ministar je izrazio nadu da će održani samit Rusija-SAD dati impuls jačoj vojnoj saradnji sa Vašingtonom i zemljama NATO-a.

– Nastavlja se jačanje NATO kontingenta van regionalnih država u Istočnoj Evropi. Od 2014. godine njihov broj se povećao sa 2 na 15 hiljada vojnika – saopštio je Šojgu i dodao da se povećava broj vojnih vežbi. Od početka godine bilo je izvedeno više od 100 vojnih vežbi u kojima je učestvovalo do 80 hiljada ljudi.

On je naveo da je uz pomoć SAD u Evropi otvoreno 5 centara za sajber-operacije – u Finskoj, Estoniji, Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

– Uvlačenje u strukturu NATO-a Finske i Švedske izaziva zabrinutost – rekao je on.

– Takvi koraci zapadnih kolega vode ka uništenju postojećeg sistema bezbednosti u svetu, stvaraju još više nepoverenja, terajući nas da preduzmemo recipročne mere – zaključio je Šojgu.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    E da,sad još treba to i financijski itd.izdržati!

  2. goran says:

    Prodavci kikirikja u USA tresu se od straha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *