RUSIJA SE NE ZAUSTAVLJA: Rusi zauzeli selo van Krima i razmišljaju o intervenciji i na istoku Ukrajine

RUSIJA SE NE ZAUSTAVLJA: Rusi zauzeli selo van Krima i razmišljaju o intervenciji i na istoku Ukrajine

15 marta 2014

Russian army 82829 avioniRuske snage podržane helikopterima i oklopnim vozilima preuzele su kontrolu nad selom u Ukrajini blizu granice s Krimom, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Zauzimanje Strilkova, dan uoči referenduma na Krimu o prisjedinenju s Rusijom prva je operacija ruskih snaga u Ukrajini van Krima, koji kontrolišu još od prošlog meseca.

U toj operaciji nisu ispaljeni meci niti je bilo povredjenih, ali su tenzije, već ionako velike uoči sutrašnjeg referenduma, dodatno povećane.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je tu akciju i poručilo da Ukrajina „zadržava pravo da iskoristi sve neophodne mere za zaustavljanje ruske vojne invazije“.

Mesto Strilkove nalazi se na dugoj ptrevlaci uz istočnu obalu Krima, na oko 10 kilometara u teritoriji Herkonske oblasti.

Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodi, rekao je za agenciju Asošiejtid pres da je oko 120 Rusa preuzelo kontrolu nad gasnom stanicom u tom selu, dok je ministarsvo spoljnih poslova navelo da je bilo oko 80 pripadnika ruskih snaga.

Ruska vojna avijacija je svoj „avaks“ – leteću radarsku stanicu dalekog dometa A-50 – prebacila u Belorusiju, na njen vojni aerodrom „Baranoviči“.

Belorusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će ta letelica učestvovati u drugoj fazi „provere gotovosti“ zajedničkog sistema PVO Ruske Federacije i Belorusije.

Vojni vrh u Minsku istovremeno je ukazao da će A-50, sa svojim izviđačkim mogućnostima i ulogom u navođenju na ciljeve, „značajno proširiti mogućnosti zajedničkog radarskog monitoringa, upravljanja dežurnim snagama PVO i navođenja lovačke avijacije Belorusije i Rusije“.

Danas su, inače, sve snage i sredstva vojne avijacije dve zemlje i snage PVO – sve što je ukučeno u zajedničku važbu – „započele borbeno PVO-dežurstvo“.

Verovatno ne treba posebno objašnjavati: šta ovo, zapravo, znači.

Prethodno je na beloruske vojne aerodrome sletelo šest ruskih Su-27 i tri vojno-transportna aviona, a od decembra prošle godine u Belorusiji je na „stalnom dežurstvu“ celo „krilo“ ruskih lovaca-presretača.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je 12. marta Moskvi predložio da u njegovu zemlju uputi 15 borbenih aviona.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je danas da će Moskva razmotriti molbe koje joj stižu od građana Ukrajine da ih zaštiti od bojovnika među kojima su i oni iz „Desnog sektora“.

„U Harkovu su bojovnici 14. marta izveli provokaciju protiv mirnih demonstranata koji su se bili okupili da izraze svoj odnos prema takozvanoj novoj vlasti. A bojovnici su im priredili pucnjavu u kojoj su dva čoveka ubijena, a ima i ranjenih. Rusija je dobila veliki broj molbi da zaštiti mirne građane Ukrajine. Te molbe će biti razmotrene“ – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova RF.

Istovremeno je upozorilo: da su u Ukrajini moguće nove provokacije. I zato što postoje informacije koje ukazuju da je „kolona naoružanih plaćenika Desnog sektora iz Harkova krenula za Donjeck i Lugansk“.

Lideri Desnog sektora – upozorilo je MIP RF – već su objavili da otvaraju „istočni front“.

Još je ukazalo: da „sektorovci“ u jednoj od tekstilnih fabrika forsirani šiju ruske vojne uniforme koje će im biti potrebne za nove provokacije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. bojana says:

    Šiju Majdanski "fašisti " sebi "mrtvačka odijela jedino će im ona i trebati !Ako se ne opamete i što prije prestanu sa provokacijama,i ubijanjem Ruskih gradjana ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *