РУСИЈА СЕ ОГЛАСИЛА: Имамо решење за Косово! СТРАХ МЕЂУ ШИПТАРИМА, АЛИ И У БЕОГРАДУ…

RUSIJA SE OGLASILA: Imamo rešenje za Kosovo! STRAH MEĐU ŠIPTARIMA, ALI I U BEOGRADU…

21 jula 2018

Rešenje problema Kosova je moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Beograd, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na sajtu spoljnopolitičkog resora Rusije se navodi da rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva i da su intenzivni kontakti između dve države. Situacija sa Kosovom, zajedno sa drugim aktuelnim pitanjima, redovno je tema razgovora na različitim nivoima.„Odlučno smo protiv veštačkih rokova za dijalog Beograda i Prištine. Polazimo od toga da je rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“, navodi se u komentaru departmana za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova: Rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju

MOSKVA se odlučno zalaže protiv veštačkih rokova dijaloga između Beograda i Prištine i zalaže se za rešenje kosovskog problema isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odlučno se protivimo veštačkim rokovima dijaloga Beograda i Prištine. Polazimo od toga da je rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“ kazala je Zaharova agenciji Beta.

Ona je podsetila da se u skladu sa sa Rezolucijom 1244 SB UN dijalog između Beograda i Prištine odvija uz posredništvo EU.

„Pozicija Rusije je da taj proces treba da se odvija uz poštovanje međunarodnog prava , a da je kamen temeljac za rešenje kosovskog pitanja rezolucija 1244, u skladu sa kojom je Kosovo sastavni deo Srbije“, navela je ona.

Po njenim rečima, rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva.

Zaharova je podsetila da situacija oko Kosova redovna tema razgovora predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, kao i ministara spoljnih poslova dve zemlje Sergeja Lavrova i Ivice Dačića.

Zaharova je time odgovorila na pitanje kakav je odnos Moskve prema pregovorima u Briselu i kakva će reakcija Rusije biti ako sporazum između Beograda i Prištine bude postignut bez učešća Rusije i konsultacija sa njom.

Podsetimo, poslanik Ruske Dume Sergej Železnjak je pre tri dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu između Beograda i Prištine.

Kako je preneo Sputnjik on je, uoči poslednje runde dijaloga u Briselu u sredu rekao da „separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo“ a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Marija Zaharova je u pravu da ne treba nametati rokove, jer efekat toga će biti da se narušava mir. Nepošteno je što Brisel uslovljava otvaranje poglavlja sa ubrzavanjem pregovora, jer time ugrožavaju mir, a tvrde da su Evropa mira. Vašington i Brisel stalno podržavaju zahteve Prištine a sa njima zajedno i svoje zahteve, a naše JOK. Moskvi ništa drugo nije preostalo nego da napravi ravnotežu te da podržava Beograd. Samo zvanični Beograd koliko je za naše zahteve?

  • Velika Metla says:

   Miraš,od Brisela je NEPOŠTENO da uslovljava! Ja bih voleo znati ŠTA je to pošteno od Brisela,a njihovim nepoštenjem NI MRVU nisam iznenađen! A mislim nijedan normalan Srbin briselskim nepoštenjem i podlošću ne može,i ne sme,biti iznenađen!

   • Miraš says:

    Gledam prvenstveno problematiku KIM. Razgovori Beograd Priština trebali su da budu skroz razdvojeni od EU integracija Srbije. Ovako Tači i njegovi znaju da mogu da ucenjuju i da traže što više jer to Srbiji koči onaj drugi proces. EU se skroz naskroz izblamirala. Ni po drugim osnovama najpre ekonomija, trgovina, zatim migrantski problem, itd. unija nije fer. Jedino nešto znači zbog zapošljavanja naših ljudi napolju, ali to je izvodljivo a da se ne upropaštava cela zemlja.

 2. doktrina soka says:

  Znamo koliko je zvanični Beograd za drzavu Srbiju.

  • Miraš says:

   Au, dobićemo URADAK od našeg Jetija kakav srpski narod davno dobio nije.

 3. Ej says:

  EVROPA IMA ALTERNATIVU

 4. Dusan says:

  Resenje je da amerikanci primenu rezoluciju UN koju su nametnuli Srbiji kumanovskim sporazumom inace ovako neide jer pomeranje gore dole moze ali postovanja intrigriteta Srbije sa popustu da albancima ostane pravo na vecinski albanski deo vladaju albanci a na srpskim vecinom vladaju srbi.i bez vojske sa lokalnom policijom bez dugih cevi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *