RUSIJA SE OKREĆE PREMA ISTOKU – Gradi se velika pruga prema Kini, Indiji i Pakistanu

RUSIJA SE OKREĆE PREMA ISTOKU – Gradi se velika pruga prema Kini, Indiji i Pakistanu

6 aprila 2014

russian-railways-new-comfortable-trainsRuski premijer Dmitrij Medvedev naložio je da se razradi predlog ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je inicirao da se železnička pruga Kizil-Kuragino produži do – Kine, Pakistana i Indije.

Šojgu je na sednici Vlade RF upozorio da Rusija treba da razvija transportnu infrastrukturu ne samo na istočnom, već i na južnom pravcu.

„Program predviđa izgradnju železničke pruge iz Kuragina na jug, ka Kizilu. Od Kizila se može nastaviti dalje kroz zapadnu Mongoliju ka Urumčiju, ka Kini, a odatle na bilo koju stranu – ka Pakistanu, Indiji, bilo kuda” – rekao je Šojgu.

Po njegovim rečima, to bi doprinelo preorijentaciji postojećih robnih tokova iz Rusije, konkretno, što se tiče uglja, ako bi taj projekat bio realizovan zajedno s kineskim partnerima.

Medvedev je ocenio da je ministrov predlog interesantan.

„To je zaista suštinski važan pravac, važan za razvoj pojedinih delova naše zemlje i za povećanje našeg izvoznog potencijala. Hajde da razradimo taj predlog” – rekao je on.

Železnička pruga Kizil-Kuragino duga je 401 kilometar i povezuje Tuvu i Krasnojarski kraj. Važna je i za istraživanje Elegetskog nalazišta uglja.

Ukupna vrednost projekta istraživanja nalazišta iznosi oko 150 milijardi rubalja, od toga oko 130 milijardi rubalja treba da bude uloženo u železničku prugu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pavle says:

    Transsibirska magistrala ,arterija rusije, pre 121 godinu počela izgradnja u Vladivostoku i do danas koštala je 1.455.413,000 rublji u zlatu , od Kijeva do Vladivostoka ima 10.259 km i voz putuje 187h i 50 minuta a godišnji promet tereta je preko 100 miliona tona . nekad se koristila veza istočno kineske pruge a danas jačanjem Rusko-kineskog saveza i saveza sa Pakistanom i Indijom ukazala se preka potreba za proširenjem železničke mreže ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *