РУСИЈА СЕ СПРЕМА ДА МАТИРА НЕМАЧКУ: Руси ће тражити одштету за Други светски рат

RUSIJA SE SPREMA DA MATIRA NEMAČKU: Rusi će tražiti odštetu za Drugi svetski rat

4 februara 2015

A column of German forces during Operation "Barbarossa"Članovi ruskog parlamenta pripremaju radnu grupu za procenu štete koju je Nemačka nanela Rusiji tokom Drugog svetskog rata, piše ruski list „Izvestija“.

Kako prenosi „Njuzvik“, Rusi će tražiti od Nemačke odštetu od četiri biliona evra za štetu nanetu pre skoro 70 godina.

Prema rečima poslanika Liberalno demokratske partije Rusije Mihaila Degjaterova, inicijativa je direktan odgovor na trgovinske sankcije koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele Rusiji zbog aneksije Krima u martu i podrške proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Degjaterov je rekao da Nemačka ništa nije platila SSSR-u za uništavanja tokom Drugog svetskog rata.

Prema njegovima rečima, SSSR je posle konferencije na Jalti vratio neku nemačku imovinu – uglavnom opljačkani nameštaj, odeću i industrijsku opremu kao i neki ratni plen, ali „SSSR nije tražio od Nemačke ekonomsku nadoknadu“.

Degjaterov je ocenio da „Nemačka nastavlja da nanosi ekonomsku štetu Rusiji, pridružujući se trgovinskim sankcijama EU“ podsećajući na niz trgovinskih ograničenja koje je EU nametnula Rusiji koje su prouzrokovale krizu ruske ekonomije i pad rublje.

„Tokom trajanja rata, 30 odsto naše zemlje i nacionalnog blaga je uništeno, a razoreno je 1.710 velikih sovjetskih gradova, više od 70.000 manjih gradova i sela, 32.000 industrijske zone, a 100.000 farmi je potpuno uništeno“, rekao je Degjaterov, misleći na podatke koje je Staljinov odbor prikupio posle rata.

Prema njegovim recima, ova materijalna šteta iznosi 600 milijardi dolara i dodao je da „Nemačka plaća kompenzaciju za šest miliona žrtava Holokausta, ali ignoriše 27 miliona ubijenih sovjetskih gradjana, od kojih je 16 miliona civila“.

„Ako se sve to uzme u obzir, Nemačka ne duguje ništa manje od tri do četiri biliona evra nasledniku Sovjetskog Saveza – Rusiji“, smatra Degjatarov.

KOMENTARI3 komentara

  1. Milos says:

    Prepreku tome moze da napravi sporazum koji je SSSR potpisao sa istocnom Nemackom .

  2. robert validzic says:

    Milos Says: februar 4th, 2015 u 2:16 pm Prepreku tome moze da napravi sporazum koji je SSSR potpisao sa istocnom Nemackom . njemacka je pravni naslednik istocne njemacke.

  3. robert validzic says:

    Milos Says: februar 4th, 2015 u 2:16 pm Prepreku tome moze da napravi sporazum koji je SSSR potpisao sa istocnom Nemackom . njemacka je pravni naslednik istocne njemacke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *