РУСИЈА се спрема да уложи још један ВЕТО!

RUSIJA se sprema da uloži još jedan VETO!

18 decembra 2016

vitaly-churkin-4565

Članice Saveta bezbednosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije.

Glasanje je zakazano za ponedeljak, 19. decembar, javljaju agencije.

„Očekujemo da će glasanje sutra ujutro o tom tekstu biti jednoglasno“, izjavila je ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, naveo je AFP.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da misli da imaju dobar tekst.

„Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro“, izjavio je Čurkin posle tri sata pregovora o kompromisnom rešenju za nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

Prethodno je Francuska podnela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-mun poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, mejdutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Čurkin je dolazeći na zatvorenu sednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da „lutaju po ruševinama Alepa“ bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbednost i druge aranžmane u „koordinaciji sa zainteresovanim stranama“, uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni deo Alepa kako bi se osoblju UN omogućilo da „prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svetlu međunarodnog humanitarnog zakona“.

Diplomatski izvori su tokom sednice AP-u rekli da članice Saveta bezbednosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i posle tročasovnih pregovora taj dogovor je postignut.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Kaže "zainteresovane strane"! Kakve zainteresovane strane mogu postojati u borbi protiv terorista? Cirkus od "zainteresovanih strana"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *