РУСИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ВЕЛИКИ СУКОБ НА АРКТИКУ

RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI SUKOB NA ARKTIKU

26 novembra 2022

Rusija se sprema za sukob velikih razmera na Arktiku, piše Piter Sučiju, kolumnista američkog lista 19FortyFive.

„Poslednjih godina Moskva je više nego jasno stavila do znanja da ovaj region smatra svojim i da tamo jača svoje vojno prisustvo“, napominje autor.Prema njegovim rečima, to je uključivalo proširenje vazduhoplovne baze Nagurskoje. Baza, koja je prvi put izgrađena 1950-ih kao meteorološka stanica i komunikacijska ispostava između evroazijskog kopna i Severnog pola, je objekat u obliku trolista.

Sučiju napominje da iz baze lete lovci-presretači MiG-31. Prema njegovom mišljenju, u budućnosti se na tom vojnom objektu mogu pojaviti vojna vozila poput Armata, Kurganec-25 i Bumerang.

„Još nije jasno kada će ove mašine biti poslate na Arktik. Kao i drugi ruski vojni programi, oni izgledaju obećavajuće, ali nije jasno da li Moskva ima resurse za proizvodnju ovih mašina u velikim količinama“, zaključuje autor.

U avgustu 2020., list The Drive je primetio da je Rusija produžila dužinu piste na arktičkom aerodromu Nagurskoje na Zemlji Aleksandre, najsevernijem arhipelagu zemlje, sa 2,5 kilometara na „kolosalnih” 3,5 kilometara.

(Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Svuda, samo ne na Kosovu. A Srbi veruju u bajke. Bolestan narod. Rusi su postali Amerikanci, gledaju samo svoj interes. Rusi su nesto naucili, Srbi nista.

  • Duca says:

   Pa valjda ni Srbi prvo trebalo da nešto urade na kosovu. Umesto toga AV svake godine potpisuje gubljenje nekog od suvereniteta, sada je malo od toga ostalo. Možda bi po tebi (i kratkoj suknjici) Rusi trebalo da dođu i ginu na Kosovu, a mi da posmatramo, navijamo i skupo im izdajemo stanove? E Perso, Perso...

  • TheSaint says:

   Treba imati u vidu i cinjenicu da ne mogu Rusi biti veci Srbi od samih Srba. I nase vlasti se kurvaju za medalju, da su otvoreno usli u pregovore za ODKB i SOS, sada bi se drugacije razgovaralo, ovako mi hocemo da budemo neutralni, a nemamo potencijala ni sami sebe od suseda da zastitimo, kamoli da budemo neutralni na evropskom ili svetskom nivou. Najpre treba da podjemo od svog dvorista pa onda da gledamo sta rade Rusi. Za ocekivati je da Rusi gledaju svoju korist kada su svetska sila, nece se sigurno fokusirati samo na Srbiju, gledaju Evroaziju koja ce biti glavno teziste moci narednih decenija.

 2. Istina says:

  Odredio dragi Bog da ocisti planetu Zemlju od smrada I za izvodjaca radova je odredio da to bude Rusija. Rusija - batina u bozjim rukama.

 3. milorad5 says:

  bolje im je da se dobro spreme,amerika se jako dugo priprema za obračun sa rusijom i kinom.Sve ove priče o tome kako eto oni jadni nemaju više municije da pošalju ukrima itd.su čista laž.Onu su nagomilali ogromne rezerve naoružanja i imaju ogromne kapacitete proizvodnje municije koji trenutno ne rade jer je nagomilano čak i previše(minicija ima ROK upotrebe nije pametno praviti previše za magacine sem ako nije ratno stanje)i sada se oslobadjaju viškova iz magacina koje šalju ukrima.Problem ukrajine nije u municiji i naoružanju, nato ima toga koliko hoćeš problem je u transportu,a o će isto biti GLAVNA stvar na severnom polu,logistika i transport do operativnih baza za vazduhoplovstvo pre svega jer obe strane plniraju da koriste antarktik kao AERODROM,raketni i pomorski teatar borbi.Najkraći put do rusije i amerike vodi preko s.pola,ali su rusi mnogo više ranjivi sa te strane jer USA su dobrim delom svoje teritorije južnije od rusije.Mislim da će rusija pre svega tu imati JAKU PVO i da im je to namera,presretanje eventualnih vazdušnih napada od strane NATO.Veće kopnene borbe su malo verovatne.Tu ionako nema baš mnogo kopna ali zato ona ostrva koja postoje su neprocenjivo važna.Tragedija sveta je što je u americi pobedila imperijalna struja sad svetski rat globalnih razmera teško daće biti izbegnut,rusi su to shvatili i zato je izveden preventivni udar na ukro-nacistički režim SADA,ali to neće prestati sigurno,borbe ćese nastaviti i polako ćese povećavbati ratne zone svuda redom.Sledeće bojno polje koje će se otvoriti je IRAN a zatim verovatno čitav b.istok sve do kavkaza,a zatim pakistan.E tada ulaze indija i kina u rati počinje opšta žurka svuda redom pa i na s.polu.Deda mraze drž se jer nuklearke dolaze:)Kako je sve to glupo i nepotrebno.Zadovojnej taštine nekolicine nedoraslih matorih dripaca sa zapada vide da su pred krajem i hoće SVE da pobiju jer nema večnog život za njih koliko god para da imaju:)TO je problem,nekolicina gerijatrijskih ludaka.

 4. Zapadnjak says:

  milorad5@ je dao vrlo smislen i logičan komentar.Svima je na svetu sve jasno.Slike zločina obilaze zemljinu kuglu brzinom svetlosti i ništa više nije tajna i više se ništa ne može sakriti.Prognoze ko će koga nisu baš zahvalne ali i to je tu negde,samo mi nikako nije jasno da i oni imaju decu i unuke a tako razmišljaju i gledajući ih tako odvratne i željne tuđe krvi dođe mi da povraćam,ljudi iz ovih krajeva sa ovog našeg predivnog Balkana razmišljaju dijametralno suprotno od tih strvodera,zadovoljan sam da platim državi njeno,da mi je toplo i da su mi deca dobro,ostane i za hranu,glavno da nam bombe ne vise nad glavom i kojekakvi sasovci cijaši i akademci ne vršljaju zemljom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *