РУСИЈА СЕ УСПЕШНО ОСЛОБАЂА ДОЛАРА

RUSIJA SE USPEŠNO OSLOBAĐA DOLARA

11 marta 2021

RUSIJA povećava prelazak na nacionalne valute u bilateralnim trgovinsko-ekonomskim odnosima sa drugim državama, uključujući i u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

– Rusija se dosledno oslobađa zavisnosti od dolara. Na primer, u okviru Evroazijske ekonomske unije za 74 odsto su porasle transakcije u nacionalnim valutama. Sistemski povećavamo trgovinu u nacionalnim valutama sa Kinom i Turskom – rekao je Volodin novinarima.

On je podsetio da je krajem februara Rusija promenila valutnu strukturu sredstva Fonda za nacionalno blagostanje, uključivši u njega japanski jen (5 odsto) i kineski juan (15 odsto). Pri tome, udeo američkog dolara i evra je smanjen sa 45 odsto na 35 odsto. Udeo funte je ostao na nivou od 10 odsto, naglasio je predsednik Državna dume.

Ranije je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko saopštila da će američki dolar ostati u upotrebi u Rusiji, ali da zavisnost ekonomije od njega treba smanjiti. Ona je podsetila da ruske rezerve novca mnogo manje zavise od dolara, ali ima i drugih značajnih rezultata: poslednjih 10 godina ulaganja Rusije i američke državne obveznice su smanjene 30 puta.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad 5 says:

  prodati dolar dok još može,USA planiraju da veštački podignu cene nafte da bi pokrili ovo besprimerno štampanje dolara u zadnje vreme ali to će samo izazvati još brži pad i težu recesiju,njihova propast i potpuni bankrot je BLIZU.Ne treba se zavaravati kada PUKNU i sruši se dolar, to će biti PREKO NOĆI i vrlo SILOVITO ,za par deana će taj finansisjki balon na kome sada pluta ekonomija USA da se izduva na NULU i zajedno sa njiam i svi oni koji se KLADE na njih jer ovo više nije ekonomija ovo sada je KLADIONICA a tu svašta može da se desi:)

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Navaljni je bio poslednja nada za rvanje sa ruskom mečkom, kada se Rusija oslobodi oligarha i stranih banaka ispraviće katastrofu koju im je naneo Gorbačov. Sa te strane Putin malo kaska ali i dalje kaska u tom smeru da Rusiju diže iz svog pepela. Živela nam naša Majka Rusija.

 3. petrovgrad says:

  Rusija se oslobadja kolonijajlne zavisnosti od zapada. Dolare proglasiti bezvrednim papirom i kraj priče. Sa amerima može trampa, ali bez lažnjaka.

 4. Gagi says:

  Americka ekonomija i kompletan njihov zivot je zasnovan na razbojnistvu i prevari. Ako se stariji secaju, to je onaj metod kada barabe i razbojnici na ulici otimaju slabijima pare tako sto im prodaju ciglu. Oni nisu prodavali cigle vec lepo odstampan toalet papir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *