РУСИЈА ШИРИ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Путинов најпаметнији потез-цео свет ће зависити од њих

РУСИЈА ШИРИ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Путинов најпаметнији потез-цео свет ће зависити од њих

13 фебруара 2017

putin-articlelarge-355

Министарство за природне ресурсе и екологију Русије саопштило је да се нада да ће комисија УН ове године размотрити захтев Русије за проширење њених граница на Арктику.

Према речима министра Сергеја Донског, комисија УН би требало да крајем фебруара ступи у контакт са руском делегацијом, те да би том приликом требало да буде размотрено мноштво питања.

„Надам се да ће специјалисти предочити додатна питања те да ће то допринети активнијем решавању овог проблема. У последње време Русија је представила јако пуно материјала, тако да се ове године очекује већи ангажман УН“, рекао је он.

Русија је 2001. године саопштила да претендује на проширење граница који би укључио континентални гребен Арктика који је изузетно богат енергентима, међутим та иницијатива је била одбачена због недостатка информација.

Убрзо затим организоване су експедиције које су испитале терен и установиле да се тамо налази око 4,9 милијарди тона енергената.

Потом је Русија 2015. године послала захтев УН како би проширила своје границе на Арктику захваљујући подводном гребену Ломоносова, а према конвенцији УН за поморско право неопходно је доказати континенталну природу свих геолошких структура на дну океана.

KOMENTARI2 коментара

  1. Za Srbiju says:

    Русија се много нада.

  2. M says:

    Možda i nije to tako glupo i nerealno kao zahtijev UN-u po UN-Osnovu,jer ima i drugig pretendenata za njihov dio Arktika po istom osnovu,ako ne danas a ono sutra.A prekosutra ce biti pretendenata i na Antarktik itd. po nekom drugom osnovu.A onda ce na red doći i Mjesec,Mars itd.I uvijek će Veliki i Jaki proći dobro,a malima i slabima neće ostati ništa.Što je u neku ruku i u redu u ovom ovakvom svijetu.Bolje i tako mirom,nego da se svadjaju i ratuju.Teško mi je i zamisliti Arktik ili Mjesec ili Mars itd. kao Svesvjetske Prirodne Parkove u kojima nece moci Kompanije raditi biznise,a to opet znaci po ključu ovom ili onom.Pa bolje da to riješe po nekom mirnom ključu,nego ratom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u