РУСИЈА ШИРИ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Путинов најпаметнији потез-цео свет ће зависити од њих

RUSIJA ŠIRI SVOJE GRANICE: Putinov najpametniji potez-ceo svet će zavisiti od njih

13 februara 2017

putin-articlelarge-355

Ministarstvo za prirodne resurse i ekologiju Rusije saopštilo je da se nada da će komisija UN ove godine razmotriti zahtev Rusije za proširenje njenih granica na Arktiku.

Prema rečima ministra Sergeja Donskog, komisija UN bi trebalo da krajem februara stupi u kontakt sa ruskom delegacijom, te da bi tom prilikom trebalo da bude razmotreno mnoštvo pitanja.

„Nadam se da će specijalisti predočiti dodatna pitanja te da će to doprineti aktivnijem rešavanju ovog problema. U poslednje vreme Rusija je predstavila jako puno materijala, tako da se ove godine očekuje veći angažman UN“, rekao je on.

Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koji bi uključio kontinentalni greben Arktika koji je izuzetno bogat energentima, međutim ta inicijativa je bila odbačena zbog nedostatka informacija.

Ubrzo zatim organizovane su ekspedicije koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata.

Potom je Rusija 2015. godine poslala zahtev UN kako bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova, a prema konvenciji UN za pomorsko pravo neophodno je dokazati kontinentalnu prirodu svih geoloških struktura na dnu okeana.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Rusija se mnogo nada.

  2. M says:

    Možda i nije to tako glupo i nerealno kao zahtijev UN-u po UN-Osnovu,jer ima i drugig pretendenata za njihov dio Arktika po istom osnovu,ako ne danas a ono sutra.A prekosutra ce biti pretendenata i na Antarktik itd. po nekom drugom osnovu.A onda ce na red doći i Mjesec,Mars itd.I uvijek će Veliki i Jaki proći dobro,a malima i slabima neće ostati ništa.Što je u neku ruku i u redu u ovom ovakvom svijetu.Bolje i tako mirom,nego da se svadjaju i ratuju.Teško mi je i zamisliti Arktik ili Mjesec ili Mars itd. kao Svesvjetske Prirodne Parkove u kojima nece moci Kompanije raditi biznise,a to opet znaci po ključu ovom ili onom.Pa bolje da to riješe po nekom mirnom ključu,nego ratom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *