Русија сиријски „Хмејмим” претвара у своју трајну и праву војну авио-базу

Rusija sirijski „Hmejmim” pretvara u svoju trajnu i pravu vojnu avio-bazu

14 avgusta 2016

upload-RIAN_02746764.HR-pic905-895x505-43815Rusija planira da pretvori „Hmejmim”  – koji se nalazi pored grada Latakije – u svoju trajnu i kompletnu vojnu bazu u Siriji i da tamo rasporedi stalni kontingent svojih Vazdušno-kosmičkih snaga, otkrio je moskovskom dnevnom listu „Izvestija” prvi zamenik predsednika odbora za odbranu Saveta Federacija (gornjeg doma ruskog parlamenta) Franc Klincevič.

„Nakon usaglašavanja pravnog statusa, „Hmejmim” će postati baza ruskih oružanih snaga, tamo će biti izgrađena odgovarajuća infrastruktura, i naši naši vojnici će živeti u pristojnim uslovima” — kazao je Klincevič.

„Kontinegent Vazdušno-kosmičkih snaga – prema bilateralnim sporazumima – može biti povećan, ali za sada, s aspekta postavljenih zadataka, postojećih snaga i sredstava tamo ima dovoljno” — dodao je senator.

Po njegovim rečima, u trenutku uvođenja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriju, oružane snage te zemlje bile su prilično demoralizovane, i ruska podrška im je pomogla da povrate  borbenu sposobnost.

Izviđačka i vatrena podrška ruskih VKS omogućava sirijskoj armiiji da uspešno rešava postavljene zadatke, pojasnio je Klincevič.

„Rusija shvata da će, ako se ne budu primenjivale mere, velika teroristička pretnja stići i do nje. Nešto treba raditi, a pošto ne možemo da se dogovorimo sa Zapadom o zajedničkim dejstvima, jačaju se odnosi sa regionalnim igračima — Sirijom, Iranom i Irakom” — rekao je Franc Klincevič.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *