РУСИЈА СОПШТИЛА: Оно што се десило у Македонији…

RUSIJA SOPŠTILA: Ono što se desilo u Makedoniji…

22 oktobra 2018

Glasanje u Makedoniji o izmenama u Ustavu za promenu imena i stupanje u NATO je održano uz kršenje svih normi. Moskva smatra to što se desilo prljavom manipulacijom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Obratili smo pažnju na glasanje koje je održano 19. oktobra u Parlamentu Makedonije izmenama Ustava koje su potrebne za promenu imena i stupanje zemlje u NATO. Sve je bilo organizovano po kanonima „savremene evropske demokratije“, navodi se u komentaru MIP Rusije.Kako se navodi, osam glasova koji su nedostajali za dobijanje potrebne većine, „bilo je dobijeno putem ucena, pretnji i potkupljivanja opozicionih poslanika“.

„Troje od njih, iz čiste slučajnosti, upravo tog dana su bili pušteni iz zatvora, drugoj dvojici, protiv kojih je specijalno tužilaštvo bilo pokrenulo slučaj, obećana je sloboda, ostalima su u zamenu za ’pravilno glasanje‘ dati korupcionaški predlozi. Poslanike su zaključavali u kabinete, oduzimali im mobilne telefone, očigledno u duhu evropske demokratske prakse. Interesantno je da se ambasador SAD nalazio u zgradi Parlamenta sve do kraja sednice, što ne ostavlja sumnju ko je rukovodio tim procesom“, saopštio je ruski MIP.

„Ovo što se desilo je otvoreno kršenje svih normi, i sa tačke gledišta zakona i u moralnom planu. Ovako prljave manipulacije se ne mogu smatrati pokazivanjem volje parlamentaraca. Mišljenje dve trećine makedonaca, koji su odbili da podrže Prespanski sporazum na neuspešnom referendumu od 30. septembra, grubo je ignorisano. Rešavanje spora između Atine i Skoplja treba da se zasniva na pravu, na širokoj podršci naroda, a ne na podeli društva“, naglasili su u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vojna i ojdesve says:

  Ko Nas shisha sve... ???

 2. test01 says:

  ok i sta sada?? Pa to Ameri stalno rade. Sta se desilo posle izbora u BiH, odmah su zapadni puleni proglasili izbore neregularnim jer su izgubili i sve to jos nije gotovo. Zapad to radi zato sto im puca uvo za vase komentare o demokratiji. Rekao sam ja lepo, docekacete wi bombe u Rusiji sa ovom politikom popustanja!!!!

  • Nina says:

   U slučaju Makedonije puno više od ovog ni ne mogu da urade. Npr. da je Makedonija izabrala svoj potpuno nezavistan put "i bez NATO i bez EU" onda bi mogli puno više da urade. Ovako Makedonija je sama sebe odvela u klopku i to odavno, a razgovori oko imena države spadaju u deo razgovora kako će Makedonija tamo stići. U takvom konkretnom slučaju Rusija nema puno prostora da reaguje. Slično je i sa Srbijom koja nije odabrala samostalan put nego posvećeni put u EU, s tim da se kod nas od naroda perfidno krije koliko je vrhuška Srbije približila državu i vojsku NATO alijansi, a do kraja mogu da nas uvuku u neku igru svršenog čina u kojoj NATO će da odglumi spasioca Srbije.

 3. Kulak says:

  Da,Ameri prljavštine na terenu RADE,a Rusi posle toga pišu pisma gradskom vodovodu.Kad Ameri mogu igrati ovako prljavo,ništa više ne sprečava Rusiju i Kinu da se ostave pisanja pisama i da oni krenu prema zveri cipelom u glavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *