РУСИЈА СПРЕМA ОДГОВОР: Америка ушанчила нове ракете на Аљасци

RUSIJA SPREMA ODGOVOR: Amerika ušančila nove rakete na Aljasci

9 novembra 2017

Američka agencija za raketnu odbranu (MDA) razmestila je na Aljasci poslednji od ukupno 44 raketna sistema koji su planirani da budu razmešteni na krajnjem severozapadnom delu Sjedinjenih Država. Prema zvaničnim podacima, ti sistemi postavljeni su kako bi branili Ameriku od iranskih i severnokorejskih interkontinentalnih balističkih raketa.

U međuvremenu je stiglo saopštenje iz Bele kuće da je američka administracija uputila zahtev Kongresu da odobri razmeštanje dodatnih 20 protivraketnih sistema, kao i da za to obezbedi sva neophodna finansijska sredstva.

Prema ocenama stručnjaka, ti sistemi na Aljasci uopšte nisu postavljeni kako bi branili Ameriku od navodne severnokorejske i iranske pretnje, s obzirom na to da rakete Pjongjanga i Teherana uopšte ni ne mogu da lete tuda, što nije slučaj kod kineskih i ruskih raketa kojima se upravo ta savezna država nalazi na glavnoj trajektorija leta.

S tim u vezi, Dmitrij Žuravljov, direktor ruskog Instituta za regionalne probleme, smatra da američko Ministarstvo odbrane igra vodeću ulogu u SAD i koristi sve moguće izgovore kako bi povećalo vojne kapacitete.

Kako objašnjava, predsednik SAD Donald Tramp je na izborima dobio veliku podršku od strane vojnog sektora i sada ispunjava ono što je obećao tokom predizborne kampanje.

„Jačanje sistema protivraketne odbrane ne doprinosi jačanju bezbednosti, već naprotiv – stvara iluziju da šta god vlast da uradi da će proći nekažnjena. To nije put ka pomirenju, već ka novim sukobima. Instaliranje tih sistema dodatno destabilizuje situaciju i naravno da će Rusija odgovoriti na ovu pretnju na njenim granicama“, ističe Žuravljov.

Zamenik direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja Grigorij Tiščenko kaže da se, ako uzmemo u obzir broj raketa koje su SAD instalirale na Aljasci i u Južnoj Koreji i uporedimo sa brojem raketa, kojima, prema procenama, raspolažu Severna Koreja i Iran, nameće zaključak da Amerika ima mnogo više raketa nego što je potrebno za zaštitu od Pjongjanga ili Teherana.

On tvrdi da je upravo to znak da je jačanje američke protivraketne odbrane i dalje usmereno protiv Rusije i Kine. Osim toga, dodaje, američki sistemi protivraketne odbrane predstavljaju pretnju za sve zemlje koje planiraju da razvijaju svemirski program.

Tiščenko upozorava i da je sistem THAAD opremljen radarom koji može da locira ne samo rakete već i satelite, kao i da rakete instalirane na Aljasci takođe mogu da presreću satelite. Međutim, kada je reč o Severnoj Koreji, protiv koje su navodno usmereni američki sistemi protivraketne odbrane, Tiščenko kaže da će Pjongjang uprkos tome pronaći način da ih zaobiđe.

„Severna Koreja će razvijati mobilne raketne sisteme, na to ukazuju i američki stručnjaci. Osim toga, ne isključujem da će u budućnosti Severna Koreja moći da koristi rakete sa vođenim bojevim glavama, kao i tehnologiju lažnih meta u interkontinentalnim balističkim raketama, što će takođe dodatno otežati posao američkim sistemima protivraketne odbrane“, zaključuje Tiščenko.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Rešili da otmu prirodne resurse od Rusije! A po njima,naravno,da "uvezu" demokratiju i ljudska prava u Rusiju,i to raketama! Bolesnici! Satrati ih treba do poslednjega!

  2. mali says:

    Pre bih rekao da Ameri i neznaju gde je S Koreja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *