Rusija sprema sankcije za EU i Ameriku

Rusija sprema sankcije za EU i Ameriku

13 marta 2014

Flag_of_Commander-in-chief_of_Russia_(President)Rusija je nagovestila da je spremna da odgovori na sankcije EU i SAD istom merom, odnosno uvođenjem recipročnih ekonomskih mera.

„Ako bude sankcija SAD i EU, nadamo se da će one biti političke i da neće uključivati širok paket koji bi uticao i na trgovinske odnose. Naše sankcije će, naravno, biti slične njihovim“, rekao je zamenik Ministra za ekonomski razvoj Rusije, prenosi „Raša tudej“.

Kao što je i ranije najavljivano, Rusija planira da se od sankcija SAD i EU zaštiti i tako što će na račun trgovine u dolarama, pojačati trgovinu u drugim valutama.

„Potrebno je da povećamo obim trgovine u nacionalnim valutama. Zašto bismo, u odnosima sa Kinom, Indijom, Turskom i drugim zemljama pregovarali u dolarima? Zašto bismo to radili? Trebalo bi da potpisujemo ugovore u nacionalnim valutama i za gas, i za energente, i za naftu, i za sve ostalo“, rekao je Minsitar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev.

Duma već priprema regulativu kojom bi se Moskvi omogućilo da zamrzne sredstva zapadnih kompanija i pojedinaca u slučaju da se EU i SAD posle referenduma na Krimu 16. merta odluče na sankcije.

Kako je ranije javila agencija RIA novosti, u tim propisima bi bilo navedeno da „predsednik i vlada imaju pravo da odbrane ruski suverenitet od spoljnjih pretnji“.

Američki kongres je već glasao za rezoluciju kojom se administracija SAD poziva da u saradnji sa evropskim partnerima radi na uvođenju viznih, finansijskih i trgovinskih sankcija ruskim zvaničnicima, kompanijama i bankama.

Nakon sličnih pretnji iz EU, nemačka kancelarka Angela Merkel je nagovestila da bi od 17. marta Zapad mogao da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

„To neće promeniti samo odnos EU prema Rusiji, već će Rusiji biti naneta velika šteta i ekonomska i politička“, rekla je ona.

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    RUSIJO MAJKO NASTAVI TAKO JER ĆE OVA PLANETA BITI LEPŠA ZA ŽIVOT.

  2. kole says:

    treba nesto da pane ozgo ,da nas sve ponisti ...razmislite o tome!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *