РУСИЈА: СРБИ, БИРАЈТЕ! ИСПОРУЧИЋЕМО ВАМ С-300 И С-400! Директор Федералне службе за војнотехничку сарадњу о ПЛАНОВИМА РУСKЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ!

RUSIJA: SRBI, BIRAJTE! ISPORUČIĆEMO VAM S-300 I S-400! Direktor Federalne službe za vojnotehničku saradnju o PLANOVIMA RUSKE FEDERACIJE!

14 decembra 2019

S direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim razgovarali smo o sadašnjim, ali i budućim mogućnostima za saradnju Rusije i Srbije na vojnotehničkom planu.

Kako biste okarakterisali nivo rusko-srpskih odnosa u oblasti vojnotehničke saradnje i kada je počela da se razvija?

Rusko-srpski odnosi su duboko prijateljski i partnerski. Vojnotehnička saradnja s Republikom Srbijom traje već duži niz godina i nalazi se na visokom nivou. Republika Srbija je opremljena značajnom količinom ranije isporučene vojne opreme ruske (sovjetske) proizvodnje: razni protivraketni sistemi, letelice i helikopteri.Glavni podsticaj za razvoj bilateralne saradnje u trenutnoj etapi bili su naši odnosi poverenja i, kao rezultat istih, potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera Mi-35M i Mi-17V-5, kao i isporuka aviona MiG-29 Srbiji. Ujedno, helikopteri M-35M su već isporučeni.

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov nedavno je rekao: „Činjenica da narudžbina Vojske Srbije od 30 hiljada pripadnika iznosi više od 600 miliona dolara – govori mnogo. Imajući u vidu brojnost vojske, slična narudžbina ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu.“ Šta obuhvata navedena narudžbina?

Trenutno je Republika Srbija glavni uvoznik ruskog oružja u regionu Evrope. Narudžbina uključuje isporuku proizvodnje naoružanja i vojne opreme. To je, kao što sam gore napomenuo, realizacija ugovora o nabavci savremene helikopterske opreme i ugovora o nabavci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Pored toga, značajan udeo u srpskoj narudžbini zauzimaju usluge nakon prodaje, servisiranje ranije isporučene opreme i njene modernizacije.

Uprkos otvorenom pritisku na naše srpske partnere, čak do pozivanja na potpuno odustajanje od vojnotehničke saradnje s Rusijom, ona se i dalje dinamično razvija.

Kao potvrda navedenom služe i komisije za vojnotehničku saradnju koje su regularno održavane. U junu 2019. održan je redovan sastanak u Kazanju, sledeće godine red je da Srbija održi sastanak ovog glavnog međuvladinog radnog tela u oblasti vojnotehničke saradnje na svojoj teritoriji.

Pre dve godine, kako su preneli srpski mediji, izjavili ste da Rusija „razmatra moguće isporuke“ protivavionskih raketnih sistema S-300 Srbiji i da su „srpski partneri trenutno zainteresovani za snabdevanje divizionom S-300. O ovome razgovaramo“. Istovremeno, u julu prošle godine, mediji su objavili da je Rusija dobila zvanični zahtev od Srbije za kupovinu sistema S-300, a Federalna služba za vojnotehničku saradnju Rusije navela je da je „ovo pitanje van dnevnog reda rusko-srpskih odnosa kada je u pitanju saradnja u oblasti odbrambene tehnologije“. Kakva je trenutna situacija po tom pitanju?

Kao što znate, Rusija i Srbija zaključile su ugovor o isporuci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Navedeno će biti u potpunosti izvršeno u skladu s dogovorima dve strane.

Što se tiče ostalih sistema protivvazdušne odbrane, pre započinjanja suštinskih pregovora, prema postojećoj proceduri, trebalo bi da dobijemo zvaničan upit partnera – tzv. „zahtev“. Dakle, zvanični „zahtev“ za nabavku sistema protivvazdušne odbrane S-300 nije stigao iz Srbije. Mada, ne isključujem mogućnost da kod partnera postoji interesovanje za ovaj sistem, jer je u više navrata dokazao svoju efikasnost u arsenalu ruske vojske i nacionalnih armija drugih zemalja.

Ako srpska strana zvanično izrazi interesovanje za nabavku S-400, da li će dobiti pozitivan odgovor Moskve?

S obzirom na visok nivo bilateralnih odnosa između naših država, nismo zatvoreni za dijalog. A ako dobijemo odgovarajući zvanični zahtev, ne vidimo prepreke i spremni smo da razmotrimo navedeno pitanje na propisani način. Treba imati na umu da nije primljen pomenuti zvanični zahtev srpske strane, a potražnja stranih kupaca za sistemom protivraketne odbrane S-400 je veoma velika. To jest, čak i ako postoje dogovori, navedeno pitanje nema blisku perspektivu. Sačekaćemo i videćemo.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer pretio je Srbiji sankcijama zbog vojnotehničke saradnje s Rusijom. Kako komentarišete njegovu pretnju? I da li mislite da bi Beograd u svetlu ove pretnje mogao da odbije dalje produbljivanje vojnotehničke saradnje između naših zemalja?

Kao što je već napomenuto, naše zemlje su povezane odnosima strateškog partnerstva, bliskog prijateljstva i međusobnog razumevanja bratskih naroda. Vrhovno rukovodstvo Srbije više puta je izrazilo nameru da razvija vojnotehničku saradnju s Rusijom. Nemamo razloga da sumnjamo u to. Mislim da će Srbija nastaviti da uspešno brani svoj suverenitet u obezbeđivanju nacionalne bezbednosti, kao i mnoge druge države koje se racionalno približavaju pitanjima jačanja svoje odbrane.Kakve su perspektive za vojnotehničku saradnju naših zemalja i od čega će najviše zavisiti – od novca ili od političke volje?

Saradnja Rusije i Srbije prvenstveno se zasniva na dugogodišnjim prijateljskim vezama. Pored toga, zasnovana je na principu obostrane koristi, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

U perspektivne projekte saradnje uvrstiću i nabavku savremenog oružja, o čemu sam govorio ranije. Naknadno će do izražaja doći organizacija njihovog visokokvalitetnog i blagovremenog servisiranja nakon prodaje i modernizacija prethodno isporučenog naoružanja i vojne opreme.

Siguran sam da partnerstvo između naših zemalja ima široke i dugoročne perspektive.

(Pečat)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Dobri su i jedan i drugi. Nemojte odvajati. S-300 dođe mu 300 km od Bgd prizemljuje NATO avione u delove, a ovaj od S400 na 400 km to isto radi.Uzimamo oba.

 2. Milos says:

  Da je do mene Srbija bi imala dva diviziona S-400, jedan u Nisu a drugi u Novom Sadu.Posto medjutim nije do mene nego do jednog natovca koji hoce za sve da se pita onda sami shvatite.Ako postoji jedna zemlja na svetu koja treba da ima jak PVO to je Srbija.Ko je jos bombardovan kao mi sa 1000 aviona tokom 78 dana i 78 novi?Imamo argument koji niko drugi nema.

  • SiNiša says:

   Potpuno ste u pravu. Sjajan argument za odbranu od napada i iznutra i spolja!

  • Becki konjusar says:

   Miloše pravo u centar Brate ako imaš Twitter posalji AV tu poruku. Ako bi nam Amerika uvede sankcije to bi značilo da smo na pravom putu. Ko ih ne sluša oni mu uvedu sankcije, sto znači da smo mi nazalost njihovi.

   • Milos says:

    To i ja kazem za sankcije, iako one ne bi bile kao sankcije 1992-1996.Nema sansi da Srbiji one budu uvedene jer ova "vlast" je njihov verni sluga.To i nije vlast naroda u pravom smislu nego marionete koje sluze okupatora.Njihov glavni zadatak je da odrade prljav posao oko Kosova.Imaju jos zadataka ali Kosovo je glavno.Zato se Amerikanci trude da ne dodje do bojkota izbora u Srbiji jer ako dodje onda nece izaci 50 % upisanih biraca.Vlast ne bi bila legitimna i ne bi mogla da prizna Kosovo.Amerikanci hoce da legitimna vlast prizna Kosovo kako bi nam tim papirom 100 godina mahali pred ocima.

 3. petrovgrad says:

  Osim neizmerive duhovnosti i mita, ekonomski Kosovo je beda i jad. Te priče o rudnim bogatstvima je iluzija. Od 1945 sve privreda na KiM je bila gubitaška, i pokrivana investicijama. Fiktivno je uposljavala masu, da misle zaposleni da su bitni. 1 kg olova iz Trepče je dvaputa skuplji u proizvodnji, nego da ga kupiš na tržiste. Proverite i za ostale rudnike Ajvalija, Novo Brdo, Stari trg, ,... dA NE KAŽEM O POLJOPRIVREDNIM DOBRIMA

  • test01 says:

   Srpski KiM je bogat u rudama i vodi, to sto ekploatacija nije na nivou ovog vremena je druga stvar ali molim vas nemojte da omalazavate vrednost KiM. Uostalom samo u duhovnom smislu KiM je neprocenjivo blago za sve Srbe!

 4. persida says:

  Vucic ne sme da uzme nista od Rusa jer Amerika ima plan da nas ponovo bombarduje. Zato nikakvi sistemi odbrane ne dolaze u obzir. Rusi se tu nece mesati jer ce oni u to vreme bombardovati neke druge zemlje. Tako to ide, ostalo su fantazije.

 5. E.Lirsch says:

  Deda Paun iz domace TV seije bi rekoa "Ja bi najvise voljo Autobus" A ja cu da dodam… al samo ad bidne IKARBUS.

 6. petrovgrad says:

  Duhovna vrednost i bogatstvo se ne može ničim meriti i ne samo za Srbe već za ljudsku civilizaciju. Na Kosovu je "Zvezdana kapija". Što se tiče AP KiM kao pokrajine u sastavu Srbije u ekonomskom smislu od 1945 bila je neprekidno subvencionisana. Šiptari su iz političkih razloga bili ekonomski podržavani, naravno i deo Srba je od tog kolača prigrabio po neki stan za decu u Bgd. Ni jedna grana nije bila profitabilna, bukvalno nijedna. To da ima prirodnih bogatstava ima i te kako, ali to nije davalo neki standard života. Jeste ima najbogatiiju hidrografiju u Evropi, veliki su prirodni izvori pitke vode (Beli Drim, Isto, Vrela, Bistrica, Erenik, Lepenac, Gazivode, i na stotine planinskih izvora posebno planine Mokre) Velika su bila zadružna imanja, ekonomije, vinogorja, šume i rudnici. Celo kosovo leži na lignitu,... Dok nije bilo odlaska u inostranstvo na privremeni rad, bila je to teška sirotinja. Pretvoriti prirodna bogatsva u visok standard je veoma komplikovan proces, ti KiM nikada neće uspeti, jedino bi to mogli Kinezi ili Japanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *