РУСИЈА СТАЈЕ УЗ СРПСКУ! Москва спремна да подржи осамостаљење РС

RUSIJA STAJE UZ SRPSKU! Moskva spremna da podrži osamostaljenje RS

14 avgusta 2018

Moskva je spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rešenju za KiM, pišu Novosti.

Prema saznanjima lista, ovu poruku predsedniku RS Miloradu Dodiku trebalo bi da prenese ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji će 16. i 17. septembra posetiti Sarajavo i Banjaluku.

Moskva je već nezvaničnim kanalima i Beogradu i Banjaluci poslala signal da je sa velikom pažnjom primljen Dodikov čvrst stav da će, ukoliko Priština dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama ili dogovor oko KiM bude podrazumevao bilo koji sličan aranžman i Srpska krenuti putem osamostaljivanja.

List napominje i da će se dolazak Lavrova u Banjaluku poklopiti sa razgovorima koje će predsednik Aleksandar Vučić 15. septembra voditi u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rešavanje kosmetskog pitanja biće centralna tema u Kremlju koji pažljivo prati sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.

KOMENTARI7 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Bravo, prebacite mozgalice na Zapad, nemoj da stalno mi mozgamo na zapadne nedoumice i ponude. Sada nek Zapad razmišlja šta im je manje zlo i nek odlučuju šta da rizikuju.

  • Meri says:

   1. Ako Rusija hoće da prizna Republiku Srpsku, onda to znači da će priznati i nezavisno narko-nato-Kosovo!!! Rekli su da će podržati svako rešenje Beograda, a Beograd je Vučić i baš u tome je problem. Kako bi izgledao rezultat? Eufilska (drugosrbijanska) krnja Srbija i pored nje samostalna Republika Srpska ali RUSOFILSKA i sa ruskom podrškom? Eufilska Srbija mari i mariće za Srpsku isto koliko i za KIM (koliko i krava za mrtvo tele, u obadva slučaja.). ... 2. Ako ovo treba da bude samo pritisak da se odustane od potpuno nezavisnog Kosova ne vidim da će SAD i EU zbog takvog pritiska odustati. Povodom: "Rusija je spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rešenju za KiM." Ako je uopšte tačno što pišu Novosti.

 2. Miraš says:

  Projekat nezavisno Kosovo ugrožava projekat dejtonska BIH. Amerikanci i tkzv. medjunarodna zajednica napravili su dva suprotstavljena projekta. U slučaju BIH Amerikanci su učestovali u pravljenju Dejtonskog sporazuma sa ciljem očuvanja cele BIH. U slučaju Srbije i Kosova američki interesi su bili sasvim suprotni te nije im odgovaralo da Kosovski Albanci naprave bilo kakav sporazum kojim bi se očuvala cela Srbija. Zatim treba primetiti da visoki predstavnici medjunarodne zajednice već su značajno prekršili Dejtonski ugovor koji je osnova dejtonske BIH. Pritom je važno da po dejtonskom Ugovoru Srbi jesu konstitutivni narod, a i ranije su to bili u BIH, što se za Kosovske Albance ne može reći. ... Ako neki presedan medjunarodna zajednica koristi da kaže da Kosovo ima pravo da otme teritoriju i napravi nezavisnu državu i da se daje kompletan status i suverenitet i sve ono što nose odlike države, zbog čega onda neke druge oblasti u svetu, koje čak bolje ispunjavaju uslove nego Kosovski Albanci, ne bi primenile taj isti standard? Ne samo Republika Srpska, već i Katalonija, Južna Osetija?

 3. Miraš says:

  U akademskoj literaturi SUKOB INTERESA postoji ako pojedinac ili preduzeće (bilo privatno ili državno) u poziciji je da iskoristi profesionalne i službene kapacitete da ostvari ličnu korist bilo za pojedinca bilo za preduzeće. Reč je o zloupotrebi javnih funkcija za ostvarivanje privatne koristi što je nepravično ponašanje. Šta poseduju Klintonovi i šta poseduje Havijer Solana na tkzv. Kosovu i ostali? Izgleda da je ponajviše u tome problem, a nažalost sva pažnja se usmerava samo na balkanske narode, u BIH na Srbe, Hrvate i Bošnjake i na Kosovu na Srbe i Albance, o čijim pravima se stalno priča, a zapravo njihova najveća misija je da budu objekti i da žestoko trpe.

 4. Miraš says:

  1. Američka Bela kuća saopštila je (14.05.2014) da postavljenje sina potpredsednika SAD Džozefa Bajdena za člana saveta direktora najvećeg privatnog proizvođača prirodnog gasa u Ukrajini ne predstavlja sukob interesa, jer je on privatno lice. Na pitanje novinara da li imenovanje Hantera Bajdena predstavlja sukob interesa, portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da nije tako. "Hanter Bajden, kao i svi članovi porodice potpredsednika, je privatno lice i ono što radi ne podrazumeva nikakvu podršku admin istracije SAD, potpredsednika ili predsednika", rekao je Karni. ... 2. Isplatilo mu se Bombardovanje – Naplatio svoj angažman 1999: Vesli Klark dobio dozvolu da eksploatiše jednu trećinu teritorije Kosova u potrazi za rudom uglja! Kompanija povezana sa penzionisam američkim generalom Veslijem Klarkom dobila je dozvolu da eksploatiše jednu trećinu teritorije u potrazi za rudom uglja, otkrila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Naplatio svoj angažman 1999: Vesli Klark dobija trećinu Kosova kao ratni plen. Objavljeno 14.09.2016. godine: Rezultati istrage objavljeni su u utorak, a otkrili su da je pravo za eksploataciju uglja dobila kanadska kompanija “Envidity Energy ltd“, na čijem čelu je upravo Klark, jedan od predvodnika NATO bombardovanja na Srbiju 1999. godine. ... ZAKLJUČAK Od nas očekuju da budemo sirotinja čak i da padnemo na nivo bezumnih plemena te da se medjusobno sumnjičimo, optužujemo čak i da se medjusobno opet zakrvimo, a da ni slučajno ne primetimo šta rade oni veliki i superiorni igrači.

 5. Miraš says:

  Ovo otvara sumnju da ovi isti koji podržavaju jedinstvenu BIH ako otkriju neku interesantnu i profitabilnu rudu i tome slično na teritoriji BIH, podržaće raspad iste u interesu što brže realizacije njihovih privatnih interesa. Neokolonije im odlično služe za sprovodjenje u praksi zabranjenog sukoba interesa i naravno opet će da izjave kako toga uopšte nema.

 6. M says:

  Ovaj rat na Balkanu,bit će igrica spram slijedećih,ako se u njih uključe Velike sile,osobito ako se uključe direktno,apogotovo još ako to bude u sklopu još većeg rata,a što je vjerovatnija! I još više Pogotovo što taj rat neće trajati samo jednu rundu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *