РУСИЈА СУПЕРСИЛА: 80.000 војника учествује у маневрима

RUSIJA SUPERSILA: 80.000 vojnika učestvuje u manevrima

19 marta 2015

3974546Broj vojnika koji učestvuju u iznenadnoj proveri borbene gotovosti povećan je na 80 hiljada ljudi, a broj aviona na 220, izjavio je u četvrtak načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov.

Juče je ministar odbrane RF Sergej Šojgu saopštio da u vežbama učestvuje 76 hiljada ljudi.

Gerasimov je istakao da se u toku provere borbene gotovosti odvija povećanje broja vojnika koji u njoj učestvuju.

Tako je u četvrtak „uzbunjena“ i prevezena na odredišta još po jedna jedinica Zapadnog i Centralnog vojnog okruga, angažovane su dodatne vazdušne snage.

Aktivnosti koje se trenutno sprovode u OS RF u okviru vojne obuke su planske prirode i ne predstavljaju pretnju nijednoj državi, izjavio je Gerasimov, podvlačeći crtu ispod dosadašnjeg toka veže Severne ratne flote.

Zamenik ministra odbrane Rusije, armijski general Dmitrij Bulgakov izjavio je da su rusko oružje i vojna tehnika dokazali svoju pouzdanost tokom iznenadne provere borbene gotovosti.

„U uslovima nedostatka i lošeg kvaliteta puteva i severne klime koeficijent tehničke spremnosti (oružja i vojne tehnike) nije padao ispod 98 odsto“ – raportirao je on ministru odbrane, armijskom generalu Sergeju Šojguu.

U međuvremenu, pres-služba Ministarstva odbrane RF je saopštila je da je u četvrtak da je grupa brodova Severne flote u Barencovom moru prinudila nuklearnu podmornicu „protivnika“ da isplovi.

Traženje podmornica, čija su dejstva beležile posade nuklearnih podmornica Severne flote, vršilo se u saradnji s protivpodmorničkim avionima Tu-142 i Il-38 mornaričke avijacije flote.

„Tokom vežbi posade protivpodmorničkih brodova uspešno su izvele gađanja iz protivpodmorničkih višecevnih raketnih bacača RBU-6000, a takođe su odradili praktično korišćenje torpednog naoružanja“ – navelo je Ministarstvo odbrane RF.

Uskoro će u Barencovom moru biti izvršeno pregrupisavanje snaga „radi održavanja taktičke vežbe zaštite arktičkih granica Rusije od morskih pretnji“, dodalo je MO Rusije.

Ruski vojni vrh je, inače, danas zvanično odgovorio na optužbe SAD i NATO da Rusija izvodi iznenadne vojne vežbe koje međunarodnu situaciju čine nestabilnom.

Zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov poručio je Vašingtonu i Briselu:

„Rusija svoje vežbe izvodi maksimalno otvoreno i na svojoj teritoriji. Mi ne zveckamo oružjem i ne pokazujemo mišiće. Ne ponašamo se kao one zemlje koje pokazuju silu pored granica Rusije i radi toga sa svoje teritorije na tuđu prebacuju i trupe i tehniku“.

Antonov je posebno naglasio: „Iako nas na to ništa ne obavezuje, preko OEBS smo na vreme obavestili sve evropske zemlje i o početku vežbe i o jedinicama koje su u nju uključene“.

KOMENTARI2 komentara

  1. miloš says:

    Ma kome se pravdate, je/bite im majku i to je to !

  2. anamarija says:

    Svako u 'svojoj kuci' smije raditi sto hoce ...A sto rade Ameri u Europi ? Je li to 'njihova kuca' ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *